Almanya Dışişleri Bakanı: İncirlik Küçük sorunlardan biri

Almanya Dışişleri Bakanı: İncirlik Küçük sorunlardan biri

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel İncirlik krizine çözüm bulunamamasının ardından ilişkilerin "zor bir döneme" girdiğini gördüğünü söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel dün akşam ARD televizyonunda yaptığı açıklamada Türkiye ile ilişkilerin "zor bir döneme" girdiğini gördüğünü söyledi.

Deutsche Welle Türkiye’nin haberine göre, "İncirlik daha küçük sorunlardan bir tanesi" ifadelerini kullandı.

Mantıklı bir şekilde çözüm yolu arandığını ancak başarılı olmadığını ve bu nedenle de Almanya askerlerinin "kesinlikle İncirlik'te kalamayacağını" söyledi.

Gabriel bu sabah Deutschlandfunk'a yaptığı açıklamada da kimsenin illüzyona kapılmaması gerektiğini, ilişkilerde "bugünden yarına" bir düzelme olmayacağını, "bir şeylerin gerçekten değişmesi gerektiğini" belirtti.

Von der Leyen’den Ürdün açıklaması

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de Berlin’de yaptığı açıklamada, Almanya askerlerinin İncirlik’ten Ürdün’e aktarılması için gerekli hazırlıkların yapıldığını ifade etti.

“IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede İncirlik’in uygun bir hava üssü” olduğunu belirten Von der Leyen, “Ancak vekillerimizin askerleri ziyaret etmesine izin verilmemesi kabul edilebilir değil” şeklinde konuştu, federal hükümetin konuyla ilgili kararı çarşamba günü bakanlar kurulu toplantısında vereceğini söyledi.

Ürdün’ün Azrak kentindeki hava üssünün İncirlik’e benzer bir seçenek olduğunu vurguladı.

Almanya daha önce de İncirlik’teki askerlerini Ürdün’e kaydırabileceğini açıklamıştı.

Ne olmuştu

Almanya Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich ve komisyon üyelerinden oluşan bir heyet, IŞİD'e karşı mücadeledeki mevcut duruma ilişkin bilgi almak ve Alman askerlerinin çalışma koşullarıyla ilgili gözlemlerde bulunmak üzere İncirlik Üssü'nü ziyaret etmek için bir süre önce Türkiye hükümetinden izin talebinde bulunmuştu.

Ziyaretin 16 Mayıs Salı günü gerçekleşmesi planlanıyordu.

Türkiye, Almanya Federal Meclisi'ndeki Savunma Komisyonu üyesi milletvekillerinin İncirlik Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etme talebini geri çevirmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel 5 Haziran'da, Almanya milletvekillerinin İncirlik'teki Almanya askerlerini ziyaret edebilmelerini görüşmek üzere Ankara'da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi ancak sorun çözülemedi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.