Alman bakan: Türkiye Doğu Almanya'ya benzedi, gitmeyin

Alman bakan: Türkiye Doğu Almanya'ya benzedi, gitmeyin

Almanya Maliye Bakanı Shauble'den Türkiye'ye eleştiri: Türkiye'deki keyfi tutuklamalar bana Doğu Almanya'yı hatırlatıyor.

Almanya’nın Türkiye’de tutuklanan vatandaşları nedeniyle ekonomik önlemler açıklamasının ardından kriz sürüyor. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Türkiye’yi eski komünist Almanya Demokratik Cumhuriyeti’ne (DDR) benzetti.

‘Bild’ gazetesine konuşan Shauble, “Eğer Türkiye bu küçük oyunu oynamaktan vazgeçmezse, insanlara şunu söylememiz lazım: Türkiye’ye kendiniz risk alarak gidiyorsunuz. Size artık hiçbir şeyi garanti edemeyiz” dedi.

Shauble Türkiye’yi DDR ile kıyaslayarak, “Türkiye şu an keyfi tutuklamalar yapıyor ve asgari konsolosluk standartlarına artık uymuyor. Bu bana DDR’yi hatırlatıyor” ifadelerini kullandı. Alman bakan, eski komonist almanya’ya gidenlerin ‘kendilerine bir şey olursa kimseden yardım alamayacaklarını bildiğini’ belirtti.

Çifte vatandaşlığı bulunan gazeteci Deniz Yücel’in ardından insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in de tutuklanması üzerine, Almanya dün Türkiye’ye karşı bir dizi önlem açıklamıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel dün düzenlediği basın toplantısında ‘Türkiye’ye uyguladıkları politikaya yeni bir yön verme’ kararını ilan etmişti.

Gabriel, ‘Türkiye’ye yatırımları artık garanti edemeyeceklerini’ söylemiş; tam üyelik müzakereleri konusunda AB’yle görüşeceklerini belirtmiş; Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı da Almanlara ‘aşırı dikkatli olma’ tavsiyesinde bulunacak şekilde güncellenmişti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.