Adaylar devlet üniversitesini neden tercih etmedi?

Adaylar devlet üniversitesini neden tercih etmedi?

YÖK, geçen yılki üniversite sınavında barajı geçmesine rağmen tercih yapmayan adaylara yönelik anketin sonuçlarını yayınladı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), 180 olan lisans puan barajını geçmiş olmasına rağmen tercihte bulunmayan üniversite adayı öğrencilerin tercih süreciyle ilgili görüş, beklenti ve eğilimlerinin belirlenmesine yönelik anketin sonuçlarını yayınladı.

SMS ve mail yoluyla 31 binin üzerinde öğrenciyle yapılan ankete göre adayların üniversite ve bölüm tercihi aşamasında en önemli gördüğü faktör, mezuniyet sonrasında iş bulma yani istihdam oldu. Adayların yüzde 26’sı tercih edeceği bölümün istihdam imkanını, yüzde 18’i üniversitenin bulunduğu ili, yüzde 16’sı ise ilgili bölümün taban puanını göz önünde bulundurarak tercihlerini planladıklarını ifade ettiler.

ADAYLARIN DEVLET ÜNİVERSİTESİNİ TERCİH ETMEME NEDENLERİ

Adayların devlet üniversitesini tercih etmeme nedenlerini belirleyen faktörler arasında ilk sırayı yüzde 46.28 oranla “İstediğim bölümler için puanımın yeterli olmaması ”, ikinci sırayı yüzde 21.48 oranla “Kazanma şansımın olduğu bölümleri bitirince iş bulamayacağım kaygısı”, üçüncü sırayı ise yüzde 11.48 oranla “İstediğim bölümün taban puanını tahmin edemeyişim” faktörleri oluşturdu.

ADAYLARIN VAKIF ÜNİVERSİTESİNİ TERCİH ETMEME NEDENLERİ

YÖK’ün anketine katılan adayların yüzde 42.69’u “Öğrenim ücretlerinin yüksek olması” nedeniyle vakıf üniversitesini tercih etmediklerini ifade etti. Adayların yüzde 24.08’i “İstediği bölümler için puanının yeterli olmaması”, yüzde 10.78’i “Kazanma şansının olduğu bölümleri bitirince iş bulamayacağı kaygısı” nedeniyle Vakıf üniversitelerini tercih etmediğini belirtti.

YÖK, adayların vakıf üniversitesini tercih etmemeleri nedenlerine ilişkin, “Adayların büyük bir kısmı vakıf üniversitelerindeki öğrenim ücretlerini yüksek bulmaları nedeniyle bu üniversitelerde bulunan programları tercih etmemişlerdir. vakıf üniversiteleri bağlamında ücretlerin yüksek olması konusu öne çıkmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

KKTC’DEKİ ÜNİVERSİTELERİN TERCİH EDİLMEME NEDENİ

Tercih yapmayan adayların yüzde 34.32’si Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki üniversiteleri tercih etmeme nedeni olarak, “KKTC’ye ulaşım ve KKTC’de yaşam giderlerinin fazla olması”nı gerekçe gösterdi. Adayların yüzde 31.48’i “Öğrenim ücretlerinin yüksek olması”, yüzde 10.49’u “Tercih yapabileceğim KKTC üniversitelerindeki eğitimin kalitesiyle ilgili kaygılarım” nedeniyle KKTC üniversitelerini tercih etmediğini belirtti.

YÜZDE 66.97’YE GÖRE YÜKSEK ÖĞRENİME ERİŞİM SORUN

YÖK’ün ankette adaylara yönelttiği “Yükseköğretime erişimin ülkemizde hala bir sorun olduğuna ve kontenjanların artması gerektiğine inanıyor musunuz?” sorusuna adayların yüzde 66.97’si “Evet, inanıyorum”, yüzde 33’ü ise “Hayır, inanmıyorum” cevabını verdi.

Adayların ön lisans veya lisans programına yerleşebilecekken bu haklarını kullanmadığını hatırlatan YÖK, “Bu durum aslında bir çelişki olmayıp program seçme temayülünün bir yansımasıdır. Artık bireyler içim üniversite okumak başlıca amaç olmaktan çıkmış, bunun yerini belli sonuçlar üreten bir programda okumak almıştır. Bu durum, YÖK’ün son yıllarda bazı yüksek öğretim programlarında kontenjanların azaltılması, bazılarında ise kontenjanların arttırılması yönündeki hamlelerinin rasyonel bir çerçevede artarak devam etmesi gerektiğine işaret etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.