ABD'nin Kudüs intikamı: 285 milyon dolar kesinti

ABD'nin Kudüs intikamı: 285 milyon dolar kesinti

Washington, Kudüs kararına karşı tasarının ezici çoğunlukla kabul edilmesi sonrası BM bütçesine desteğini azaltıyor. ABD'nin BM Daimi Temsilci Nikki Haley, en az 285 milyon dolar kesinti yapacaklarını açıkladı.

Birleşmiş Milletler’deki (BM) Kudüs oylamasında tecrit edilen ABD, mali yardımda kesinti tehdidini hayata geçirdi. Washington, 2018-2019 mali yılında BM için ayırdığı fondan en az 285 milyon dolar kesinti yapacak.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, konuyla ilgili yazılı açıklamasında kararı ‘doğru yönde atılmış büyük bir adım’ olarak nitelendirdi. Haley, kesintinin 285 milyon doların üzerinde olacağını belirtmekle beraber tam rakam vermedi. Amerikalı temsilci, Birleşmiş Milletler’in ‘aşırı harcama’ yaptığını savundu; “Amerikan halkının cömertliğinin kullanılmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

BM bütçesine en büyük katkıyı yapan ülke olan ABD, önümüzdeki iki yıl için hazırlanan 5,4 milyar dolarlık bütçenin 3,3 milyar dolarını üstlenmişti. Washington, BM’nin barış gücü çalışmaları için de ayrı destek veriyor. Yeni açıklanan kesintinin idari alanlara odaklanacağı belirtiliyor.

Kudüs’ü BM kararlarına aykırı biçimde İsrail’in başkenti olarak tanıyan ABD Başkanı Donald Trump, bu kararını eleştirmek amacıyla BM’de geçen hafta yapılan Kudüs oylaması öncesinde kendilerine karşı oy kullanacak ülkeleri ekonomik yardımları kesmekle tehdit etmişti. Tasarı bu tehdide rağmen tasarı 9’a karşı 128 evet oyu ile kabul edildi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.