ABD'den Venezuela'nın en önemli gelir kaynağına yaptırım

ABD'den Venezuela'nın en önemli gelir kaynağına yaptırım

ABD, yaptırımlar nedeniyle yurtdışındaki milyonlarca dolarlık kazanımına erişimi bulunmayan ve ekonomik krize gömülen Venezuela üzerindeki baskıyı artırıyor. Washington, ülkenin en önemli gelir kaynağı olan petrol şirketi PDVSA'ya yaptırım kararı aldı.

ABD, petrol zengini Venezuela’daki solcu Nicolas Maduro hükümeti üzerindeki ekonomik baskıyı artırıyor.

Washington, Venezuela’nın ülkenin en önemli gelir kaynağı olan devlet petrol şirketi PDVSA’ya (Petroleos de Venezuela) yaptırım uygulamaya başladı. Kendisini Venezuela’nın geçici devlet başkanı ilan eden ABD destekli Juan Guaido ise Venezuela’nın ülke dışındaki mal varlıklarının kontrolünü ele geçirdiğini öne sürdü. Maduro ise “ABD’ye gereken yasal cevabı vereceğiz” dedi.

ABD’nin açıklaması, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan geldi. Gazetecilere konuşan Bolton, bu adımın ‘Nicolas Maduro yönetiminin Venezuela halkının varlıklarını yağmalamasına engel olmak amaçlı’ olduğunu öne sürdü; Venezuela’ya ait 7 milyar dolarlık mal varlığına el konulduğunu söyledi.

ABD, resmi petrol şirketi PDVSA’ya yaptırım kararını açıkladığı sıralarda, Guaido da bu şirket ve şirkete bağlı petrol rafinerisi olan ABD merkezli Citgo’nun yönetimine yeni bir isim atamaları talimatı verdiğini duyurdu. Guaido ayrıca, Venezuela’nın ülke dışındaki mal varlıklarının kontrolünü ele geçirdiğini öne sürdü.

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin de Venezuela petrolü satışlarından elde edilen kazancın ‘Nicolas Maduro hükümetinin elinden alınacağını’ söyledi. Beyaz Saray’da gazetecilere konuşan Mnuchin, “PDVSA uzun bir süredir Venezuelalı yetkililer ve iş insanlarının yolsuzlukları, zimmetlerine para geçirmeleri için bir aracı oldu. Bugünkü PDVSA ile ilgili karar, Venezuela’nın mal varlıklarını Maduro’da alıp, ait oldukları yere, Venezuela halkına temin edecektir” dedi. Mnuchin, PDVSA’nın sahip olduğu ABD merkezli Citgo’nun ise gelirleri ABD’de bir banka hesabında bloke edilmesi durumunda faaliyetlerine devam edebileceğini söyledi.

PDVSA, OPEC ülkesi Venezuela’nın en büyük gelir kaynağı. Citgo da Venezuela’nın en önemli dış varlığı konumunda. Venezuela’nın petrol ihracatının yüzde 41’i ABD’ye yapılıyor. Venezuela ayrıca ABD’ye en çok ham petrol tedarik eden dört ülkeden biri. (BBC Türkçe)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.