ABD'den Türkiye'ye S-400 eleştirisi

ABD'den Türkiye'ye S-400 eleştirisi

Türkiye'nin Rusya'dan almayı planladığı S-400 füze savunma sistemi konusunda ABD'den eleştiri var. Pentagon sözcüsü Davis, bu sistemin NATO sistemiyle uyumsuz olacağını vurguladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 karadan havaya füze savunma sistemi alma planlarından endişe duyduklarını söyledi. Davis, bu sistemin NATO’nun kullandığı diğer donanımlara uyumsuzluk gösterebileceğini belirtti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Davis Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, “Genel olarak, müttefiklerin birbiriyle uyum içinde çalışabilen ekipman almasının iyi bir fikir olacağını düşünüyoruz. Birlikte çalıştığımız tüm müttefik ve ortaklarımızın, (NATO) ittifakını daha da ileriye götürecek şeyler satın almasını ve bunlara yatırım yapmasını isteriz” dedi.

HİÇBİR NATO ÜYESİNDE YOK

Yaklaşık 400 kilometrelik menzile sahip olan S-400 füze savunma sistemi, karadan havaya ateşlenebiliyor ve düşman uçaklarının vurularak düşürülmesinde kullanılıyor. Şu anda elinde S-400 füze savunma sistemi olan NATO üyesi bulunmuyor. Ancak Yunanistan’ın elinde bir önceki versiyonu olan yine Rus yapımı S-300 füzeleri var. Yunanistan, bu füzeleri NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs’tan satın aldı.

Türkiye ile Rusya, Nisan ayında bu sistemi satın almak üzere yaptıkları görüşmelerde nihai aşamaya geldiklerini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada, S-400 konusunda imzaların atıldığını söylemişti.

ÇİN’LE BENZER GİRİŞİM İPTAL EDİLMİŞTİ

Türkiye, 2015 yılında Çin’in kazandığı 3,4 milyar dolarlık uzun menzilli füze sistemi ihalesini iptal etmişti. Türkiye tarihinin en büyük savunma ihalesi olan bu satın alma girişimi, NATO’nun ve ABD’nin tepkisini çekmişti.

Uzmanlar, NATO’nun birbirine entegre hava savunma sisteminin bulunduğunu ve Türkiye’nin S-400’ü satın almasının maliyet, nitelik ve teknoloji transferi gibi birçok teknik sorunu beraberinde getirebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, bu alımın tamamlanması halinde bunun Türkiye’nin NATO ile ilişkilerini yeniden tanımlamak adına attığı bir adım olarak yorumlanabileceği de belirtiliyor. (Kaynak: BBC Türkçe)

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.