ABD'den Türkiye'ye OHAL çağrısı

ABD'den Türkiye'ye OHAL çağrısı

ABD, Büyükada'da gözaltına alınıp tutuklanan insan hakları savunucuları konusunda Türkiye'yi kınadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, OHAL'in keyfi tutuklamalara izin veren maddesinin de kaldırılması çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra pazartesi günü tutuklanan altı insan hakları savunucusunun ‘derhal serbest bırakılması’ çağrısı yaptı. Nauert, tutuklama kararını kınadıklarını söyledi; OHAL’in keyfi tutuklamalara izin veren maddelerinin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Günlük basın brifinginin girişinde Türkiye’ye özel olarak değinen Nauert, “ABD, önde gelen altı insan hakları savunucusunun tutuklanmasını güçlü bir biçimde kınıyor ve derhal serbest bırakılmaları çağrısı yapıyor” dedi.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Nauert, “Çok az kanıt sunulan veya şeffaflığı bulunmayan bu tür kovuşturmalar Türkiye’de hukukun üstünlüğüne ve ülkenin bireysel haklara saygı duyma konusundaki yükümlülüklerine zarar veriyor”ifadelerini kullanıp sözlerini şu çağrıyla sonlandırdı:

“Türk yetkilileri suçlamalardan vazgeçmeye, gözaltına alınanları serbest bırakmaya ve olağanüstü halin, bireylerin keyfi biçimde suçlanmasına yol açan maddelerini kaldırmaya çağırıyoruz. Bu konunun takipçisi olacağız.”

10 insan hakları savunucusu İstanbul Büyükada’da yaptıkları toplantıdan sonra kaldıkları otelde gözaltına alınmış, yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmışlardı. Altısı tutuklanmış, dördünün adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.