ABD’den peşmergeye 290 milyon dolar

ABD’den peşmergeye 290 milyon dolar

ABD'nin Irak hükümeti üzerinden verdiği yardımları 2019 yılında direkt vereceği belirtiliyor.

ABD Temsilciler Meclisi, 2019 askeri bütçe yasa tasarısında Irak Kürdistan Bölgesi’nin askeri gücü olan Peşmerge’ye 290 milyon dolar ayırdı.

Şimdiye kadar bölgesel hükümete verilen yardımlar Irak merkezi hükümeti üzerinden gönderiliyordu. ABD ilk kez yasada Peşmerge Güçleri adını anarak verilecek yardımın miktarını belirledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından hazırlanan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası gereğince Irak’a verilen askeri yardım babında Peşmerge Güçleri ayrı olarak ele alındı. Tasarı, Irak’a verilecek 850 milyon dolarlık askeri yardımın 290 milyon dolarının Peşmerge Güçleri’ne verilmesini öngörüyor.

Yasa tasarısında Peşmerge Güçleri’ne verilen askeri yardımın gerekçesi olarak IŞİD’ın ortadan kaldırılması ve yenilgiye uğratılması gösterilirken ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri’ne verilen desteğe de vurgu yapılıyor. IŞİD’e karşı mücadelede Peşmerge Güçleri’nin desteğinin sürmesi için verilecek askeri yardımın bu kez Irak hükümeti üzerinden değil direkt verileceği belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı Peşmerge Güçleri’ne şimdiye kadar Irak hükümeti üzerinden 2017 yılında 415 milyon dolar 2018 yılında ise toplamda 365 milyon dolar yardımda bulunmuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.