ABD ve Çin liderleri Ukrayna'yla ilgili ilk kez görüşecek: Biden Putin'e desteğin geri çekilmesini isteyecek

ABD ve Çin liderleri Ukrayna'yla ilgili ilk kez görüşecek: Biden Putin'e desteğin geri çekilmesini isteyecek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili ilk kez bugün telefon görüşmesi yapacak. Biden görüşmede "Rusya'ya desteğin geri çekilmesi" talebini belirtecek.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna kriziyle ilgili ilk kez bugün görüşme gerçekleştirecek. Telefon görüşmesinin saati açıklanmazken Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, telefon görüşmesinin Pekin'e göre akşam saatlerinde yapılacağını duyurdu.

Reuters haber ajansı, Biden'ın Çinli mevkidaşına "Çin'in Rusya'nın saldırganlığını desteklemek için atacağı her türlü eylemin sorumluluğunu üstleneceği" yönünde beyanda bulunacağını belirtti. İki lider en son geçen yıl kasım ayında videokonferans yöntemiyle görüşme gerçekleştirmiş, Biden'ın göreve gelmesinden bu yana yüz yüze görüşme yapılmamıştı.

BEYAZ SARAY: DİYALOG KANALLARI AÇIK

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden ve Şi arasında yapılacak telefon görüşmesinin "diyalog kanallarını açık tutma çabalarının bir parçası" olarak tanımladı; görüşmenin nedenine ilişkin "İki ülkenin arasında rekabetin yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları ve diğer ilgili konuları ele alacaklar" bilgisi verdi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, söz konusu görüşme öncesi yaptığı açıklamada Çin'in "Rusya'ya Ukrayna'da kullanılacak askeri teçhizat konusunda doğrudan yardım etmeyi düşünmesinden endişe duyduğunu" söyledi. Blinken, "Çin'in işgali eleştirmeyi reddetmesinin, ulusların egemenliğinin altını çizen Birleşmiş Milletler Antlaşması’nı kabul etmesiyle tamamen uyumsuz olduğunu" da ifade etti.

ÇİN RUSYA'YA YAPTIRIMLARA KARŞI ÇIKIYOR

Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları hafifletecek adımlar atacağı, Rusya'nın Çin'den "silah desteği" istediği gibi iddialar hafta başından bu yana ABD kamuoyunda geniş yer bulmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın silah desteği istediği iddiasını yalanlarken Rusya'ya yönelik yaptırım kararlarına ise "Pekin'in ilkesel olarak yaptırımlara karşı çıktığı" yanıtı vermişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian ise dün yaptığı açıklamada, “Soğuk Savaşı kazandıktan sonra dünyayı yönetebileceklerini düşünerek kendilerini kandıranlar, diğer ülkelerin güvenlik kaygılarını göz ardı etti ve NATO'nun doğuya doğru genişlemesini sürdürdüler, dünya çapında savaşlar yürüttüler" mesajı vermişti. 

ROMA TOPLANTISI SONRASI GÖRÜŞME KARARI

Şi ve Biden arasında görüşme yapılması kararına, Çin Merkez Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Yang Jiechi ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasında 14 Mart'ta Roma'da yapılan toplantının sonucunda varıldı. ABD ise bu hafta Kiev'e 800 milyon dolarlık yeni askeri yardım planı açıklarken Rusya'yla normal ticari ilişkilerin askıya alınması kararı da Temsilciler Meclisi'nde onaylanmıştı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.