ABD: Kuzey Kore kıtalararası balistik füze denemesi yaptı

ABD: Kuzey Kore kıtalararası balistik füze denemesi yaptı

ABD Dışişleri bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore'nin son denemesinde kıtalararası bir füze kullandığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore’nin denediği son füzenin kıtalararası balistik füze olduğunu söyledi.

Tillerson, yeni füze denemesinin ‘ABD’ye yönelik tehdidin artırılması’ olduğunu belirtti ve “Washington nükleer silahlara sahip bir Kuzey Kore’yi asla kabul etmeyecektir” dedi.

Kuzey Kore Pazar gecesi yeni bir füze denemesi yapmış, füze Japon Denizi’ne düşmüştü.

Pyongyan Pazartesi yaptığı açıklamada ilk başarılı, kıtalararası balistik füze denemesini gerçekleştirdiklerini belirtti. ABD’li yetkililer, Kuzey Kore’nin Alaska’ya kadar erişebilecek kapasitede füze geliştirmiş olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte uzmanlar, bu füzenin bir hedefi tam olarak vuramayacağını belirtiyor.

menzil-iç

Kuzey Kore’nin denemesinden saatler sonra ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne acil toplanma çağrısı yaptı. Konsey’in 15 üyesinin Çarşamba gün içinde toplanması bekleniyor.

ÇİN VE RUSYA’DAN ÇAĞRI

Denemeye tepki gösteren Çin ve Rusya da, Pyongyang yönetimi ile ABD ve Güney Kore’ye çağrıda bulundu. İki ülke Kuzey Kore’den nükleer programını dondurmasını, ABD ve Güney Kore’den de ortak askeri tatbikatlarına son vermelerini istedi.

Kremlin’de Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’le görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tatbikatlara son verilmesi karşılığında, Kuzey Kore’nin de her tür füze ve nükleer programını dondurması çağrısında bulundu.

İki liderin görüşmesinden sonra Rusya ve Çin Dışişleri Bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada da, “Bölgedeki durum her iki ülkenin de ulusal çıkarlarını etkiliyor. Rusya ve Çin, Kore Yarımadası’ndaki soruna çözüm sağlamak için koordinasyon halinde olacaktır” ifadeleri yer aldı. (BBC Türkçe/Reuters)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.