ABD basını: İsrail, Hamas'a bir haftalık geçici ateşkes teklif etti

ABD basını: İsrail, Hamas'a bir haftalık geçici ateşkes teklif etti

Axios'a konuşan İsrailli yetkililer, yaklaşık 30 rehinenin serbest bırakılması karşılığında en az 1 haftalık geçici ateşkese hazır olunduğunu söyledi. İslami Cihad, iki rehinenin görüntüsünü paylaştı.

 İsrail'in Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Hamas'a en az bir haftalık geçici ateşkese hazır olduğunu bildirdiği iddia edildi. İsrailli iki yetkili ve konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Axios haber sitesine yaptığı açıklamada, İsrail'in 30'dan fazla İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını talep ettiğini aktardı. 

Söz konusu anlaşma teklifinin, İsrail ve Hamas arasında varılan ve 7 gün boyunca devam eden 'insani ara'dan bu yana İsrail'in yaptığı ilk rehine takası ve geçici ateşkes teklifi olduğu ifade edildi. İsrailli yetkililer, bu teklifin 'İsrail'in rehinelerin serbest bırakılması için ciddi müzakerelere yeniden başlama kararlılığını gösterdiğini' söyledi. 

'İSRAİL, 60 YAŞ ÜSTÜ REHİNELERİN SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYOR'

CIA Başkanı Bill Burns, 18 Aralık'ta Polonya'nın başkenti Varşova'da ilk anlaşmaya arabuluculuk eden Katar'ın başbakanı Muhammed bin Abdulrahman bin Casim es-Sani ve Mossad Başkanı David Barnea ile bir araya gelmişti. Axios'a göre, bu görüşme sırasında, Barnea, İsrail'in yaklaşık 40 rehinenin serbest bırakılması için sunduğu anlaşma önerisini iletti. Buna göre, İsrail, Hamas'ın elindeki 60 yaş üstü hasta, yaralı ve acil tıbbi bakım ihtiyacı olan rehinelerin de salıverilmesini istiyor. İsrailli yetkililere göre, İsrail yönetimi, bu kapsamda Gazze'de en az bir haftalık geçici bir ateşkes konusunda uzlaşmaya varmaya hazır. 

İsrailli yetkililer daha önce anlaşma kapsamında serbest bırakılan Filistinli tutuklulardan 'daha ciddi saldırı' suçlamalarıyla tutulan Filistinlilerin de İsrail'deki hapishanelerden serbest bırakılabileceğini belirtti. Yetkililer, yaşlı ve hasta olan ve böyle bir anlaşma kapsamında serbest bırakılabilecek onlarca tutuklu bulunduğunu ifade etti. 

AFP: HANİYE, MISIR'DA TEMASLARDA BULUNACAK

Öte yandan, Axios'un aktardığına göre, Varşova'daki görüşmeler sırasında Hamas'ın taleplerini ileten Katar Başbakanı, rehine takası anlaşması için herhangi bir görüşmenin başlayabilmesi için İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurması gerektiğini aktardı. Barnea ise eğer Hamas savaşın sona ermesini istiyorsa silah bırakması gerektiğini ve 7 Ekim'deki saldırıdan sorumlu Hamas liderlerini teslim etmesi gerektiğini iletti.  

Katar ile yapılan görüşmeler konusunda bilgi sahibi bir kaynak, ülkenin görüşmelerin yeniden başlaması için çabaladığını ancak İsrail'in Hamas'tan talep ettiklerinin ve savaşın bitmesi için istediklerinin durumu karmaşıklaştırdığını söyledi. 

Öte yandan, AFP'nin aktardığına göre, Hamas lideri İsmail Haniye'nin de bugün Mısır'ı ziyaret ederek Gazze'de ateşkes olasılığı ile ilgili görüşmeler yapması bekleniyor. 

İSLAMİ CİHAD, İKİ REHİNENİN GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI

İsrail ve Hamas arasında yeni bir rehine takası anlaşması olasılığı haberleri basına yansırken, İslami Cihad örgütünün silahlı kanadı, 19 Aralık Salı günü Gazze'de rehin tutulan iki İsrailli rehinenin görüntülerini yayınladı. The Times of Israel'in aktardığına göre, videoda yer alan iki rehinenin isimlerinin Gadi Mozes ve Elad Katzir olduğu ifade edildi.

Mozes ve Katzier, 7 Ekim'de Nir Oz kibbutz'undan rehin alınmıştı. İki farklı videoda konuşan iki rehine, İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında her an ölebileceklerini söyledi ve İsrail yönetimine serbest bırakılmaları için derhal harekete geçme çağrısı yaptı. 

Mozes'in oğlu, videonun yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, babası kaçırıldığından bu yana ilk defa hayatta olduğuna dari bir işaret görmekten mutlu olduklarını söyledi. Babasının 'tamamen farklı göründüğünü' anlatan Yair Mozes, "Babam gerçekten zayıftı ve çok yorgun görünüyordu. Normalde çok güler ve tetiktedir ama burada gözlerinin altında torbalar olduğu görülüyor. Şüphesiz ki fiziksel durumu iyi değil. Videodakilerin kendi sözleri olmadığı, ona ne söyleyeceğinin söylendiği bizce aşikar" dedi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.