ABD 100 milyon doz aşı için 1.95 milyar dolarlık anlaşma yaptı

ABD 100 milyon doz aşı için 1.95 milyar dolarlık anlaşma yaptı

ABD, Pfizer ile Biontech'in aşı adayı için şimdiden 1.95 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardı. Aşının başarılı olması halinde, Amerikan yönetimi 100 milyon doz aşı alacak, ödeme şu an için yapılmayacak.

Amerikan yönetimi, ABD’li ilaç şirketi Pfizer ve Alman biyoteknoloji firması Biontech’in geliştirmeye çalıştığı korona virüsü aşısı içi şimdiden anlaşma yaptı. Açıklamaya göre ABD, aşının başarılı olması halinde 100 milyon doz almak için 1.95 milyar dolar ödeme yapacak.

Pfizer şirketi, aşı adayının güvenli ve etkili bulunmaması halinde ABD’den para almayacaklarını açıkladı. Amerikan hükümetinin açıklamasındaysa, anlaşma kapsamında, ihtiyaç duymaları halinde 500 milyon doz aşı daha alma hakları bulunduğu belirtildi. ABD hükümeti, Amerikalılardan aşı için ücret almamayı da vaat etti.

ABD daha önceden de, Covid-19 tedavisinde kullanılan ve Avrupa’da bu tedavi için tek onaylı ilaö olan ‘remdesivir’in dünyadaki tüm stokunun neredeyse tamamını sayın almıştı.

Pfizer ile Biontech’in aşı adayının, insanlar üzerindeki ilk denemelerde başarı sapladığı açıklanmıştı. Ancak aşının insanlar üzerindeki geniş kapsamlı denemelerine (Faz 3) henüz başlanmış değil. Pfizer, ABD’yle anlaşmaları kapsamında, Faz 3 denemelerinin başarılı olması ve ABD’de onay alması halinde dozları teslim edeceğini de duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.