8 askerin cenazesi için yüzlerce IŞİD'li serbest bırakıldı

8 askerin cenazesi için yüzlerce IŞİD'li serbest bırakıldı

Lübnan, 8 askerinin cenazesine karşılık yüzlerce IŞİD militanını serbest bıraktı. Otobüslerle sınıra taşınan IŞİD'lilerin, Suriye'de örgütün kontrolündeki bölgeye geçmelerine izin verildi.

Lübnan, 8 askerinin cenazesine karşılık, yüzlerce IŞİD militanını serbest bıraktı. Kesin sayı açıklanmazken, en az 250 IŞİD’linin serbest kaldığı belirtildi.

New York Times’ın haberine göre, IŞİD, Lübnan ve Suriye hükümeti arasında yapılan anlaşmayla, IŞİD militanları ve aileleri, 17 otobüs ve 11 ambulansla Lübnan’ın kuzeyinden, Suriye’nin doğusuna nakledildi.

Suriye’de IŞİD’in denetimindeki bölgeye geçmesine izin verilen IŞİD üyelerinin sayıları açıklanmadı. New York Times’ın haberinde en az 250 militanının ve ailelerinden 150 kişinin tahliye ediliği belirtildi.

İSTİHBARAT BAŞKANINDAN, KLİMALI OTOBÜS ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Anlaşmaya taraflarından Hizbullah, ilk aşamada yaralı IŞİD militanlarının gönderildiğini açıkladı. Suriye resmi haber ajansı da anlaşmayı doğruladı.

Lübnan İstihbarat Servisi Başkanı Tümgeneral Abbas İbrahim, IŞİD militanlarına klimalı otobüs sağlanmasıyla ilgili eleştirileri yanıt verdi. İbrahim, “IŞİD militanlarının klimalı arabalarla gönderilmesi kabul edilebilir bir şey. Çünkü Lübnan, devletlerin intikam peşinde de koşmaması ilkesine bağlıdır” dedi.

ESKİ CUMHURBAŞKANINDAN ‘ZAFER’ YORUMU

Eski Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman da anlaşmayı “zafer” olarak değerlendirdi. Süleyman, “Bu zaferi, askerlerimizi infaz edenleri bulunup, bunların Arap mahkemeleri ya da uluslararası mahkemelerde yargılanması izlemeli” diye konuştu.

ASKERLER 2014’TE ESİR ALINDI

Lübnan’ın kuzey doğusundaki Arsal bölgesinde 2014’teki çatışmalarda 9 Lübnan askeri esir alınmıştı. Bu tarihten beri askerlerin akıbeti bilinmiyordu. Askerlerin yakınları Beyrut’ta zaman zaman protesto gösterileri düzenliyordu.

Lübnan ordusu geçen hafta IŞİD’i müzakereye zorlamak için sınır bölgesinde büyük bir harekat başlattı. Eş zamanlı olarak Hizbullah da sınırın Suriye tarafında operasyon yürüttü.

9’UNCU ASKERİN AKIBETİ BİLİNMİYOR

Pazar günü taraflar arasında ateşkes ilan edildi ve IŞİD’le anlaşmaya varıldı.

Tümgeneral İbrahim, IŞİD’in teslim ettiği 8 cenazenin, 2014’te esir alınan askerlere ait olduğunu düşündüklerini ancak DNA sonuçlarının bekleyeceklerini söyledi. 9’uncu askerin akıbeti bilinmiyor. Bu askerin IŞİD saflarına geçtiği iddia ediliyor. (KAYNAK: BBC TÜRKÇE)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.