75 yıllık Kan Davası BDP ile bitti

75 yıllık Kan Davası BDP ile bitti

Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Yeşilköy (Xuduri) Köyü'nde Mala Melê ve Mala Keyê aşiretleri arasında 75 yıldır devam eden kan davası barış ile sonuçlandı.

Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Yeşilköy (Xuduri) Köyü'nde Mala Melê ve Mala Keyê aşiretleri arasında 75 yıldır devam eden ve ilk sebebi taraflarca artık hatırlanmayan kan davası, BDP'lilerin araya girmesiyle barış ile sonuçlandı.

Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijat Yaruk, BDP Bağlar, Yenişehir, Çınar, Kayapınar, Sur, Mazıdağı ilçe başkan ve yöneticilerinin yanı sıra MEYA-DER, DİYA-DER, GÖÇ-DER, TUHAD-DER ve Diyarbakır Özgür Yurttaş Meclisleri, Barış ve Demokratik Çözüm Grubu Sözcüsü M. Şerif Gençdal'ın da bulunduğu çok sayıda kişi, Mala Melê ve Mala Keyê aşiretlerini barıştırmak amacıyla Diyarbakır'dan Xudûrî Köyü'ne geldi. 75 yıllık kan davasının nedeni artık hatırlanmadığı gibi, kan davasında yaşamını yitirenlerin sayısında da bir netlik yok. 75 yılda iki aşiretten kimine göre, 8 kimine göre 11, kimine göre 13 kişi yaşamını yitirdi. Husumetli Mala Melê ve Mala Keyê aşiretleri mensuplarının da bulunduğu çevre köy ve ilçelerdende binlerce kişinin katıldığı barış yemeğinde konuşan Barış ve Demokratik Çözüm Grubu Sözcüsü M. Şerif Gençdal, böyle bir barışa tanıklık ettikleri için mutlu olduklarını söyledi.

KAN DAVALARI SİSTEMİN OYUNU

"Bizim hedef ve amacımızda burada olduğu gibi halklarımız arasında böyle onurlu bir barışa tanık olmaktır" diyen Gençdal, Kürt halkı içinde yaşanan birçok kavganın sistem tarafından çıkartılmış olduğunu vurguladı. Gençdal, "Bu şekilde aramızdaki birliği parçalayarak bizi düşman karşısında zayıf düşürmeye çalışmışlardır. Sistem, tarih boyunca bu oyunları Kürt halkı içinde sahneye koymuştur. Ama Kürt halkı bu oyunları bu gün olduğu gibi her zaman boşa çıkarmıştır" dedi.

'TOPRAKLARIMIZDA DÜŞMANLIĞA HİZMET EDEN ÜÇ BÜYÜK SEBEP VARDIR'

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, yaşamın bir imtihan olduğunu söyleyerek, "Bu imtihanın sonucu haklı olduğumuzu gösterecektir" dedi. Yıllardır Kürt halkı içinde yaşanan kavgalara değinen Baydemir, şunları belirtti: "On yıllardır ailelerimiz arasındaki bu kavga bu gün barış ile taçlanmıştır. Umuyorum ki bu birliktelik tüm Ortadoğu halkları arasında da olsun." Ortadoğu halkları arasında düşmanlığa hizmet eden üç büyük sebep olduğunu vurgulayan Baydemir, "Bilinçsizlik, yoksulluk ve kıskançlıktır. Bunları aşarsak geleceğimiz özgürlüktür. Bu barışta emeği geçen herkese teşekkür etti. Binlerce insanın bu sıcağın altında beklemesi tüm kavgalara örnek olacaktır" diye konuştu.

'BİZİ AŞİRETLERE BÖLDÜLER'

BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk da, tarih boyunca Kürtler isimsiz kentler kurduğuna dikkat çekti. Yaruk, şunları kaydetti: "Biz nasıl bu gün Nil Nehri kadar görünüp Mardin ovası kadar olmayanların hükmü altında yaşıyoruz? Biz bu soruyu kendimize sormalıyız. Neden böyledir diye. Bu halk büyük bir halktır. Tarihte de büyüktü. Önce gücümüzü kırdılar. Bizi aşiret yaptılar. Aşiret aşiret aile aile bizi birbirimize düşürerek öldürttüler. Bizi kardeş kavgasının içerisine sürüklediler. Biz tekrar kendi topraklarımızda kendi yönetimimizi sağlayabilmek için bu barış yolumuzu açacaktır. Bunun için bize ortak bir akıl lazım. Bu barış, düşmanlarımızın eli ile içimize konulmuş olan kardeş kavgasını bundan sonra kendi barış yöntemlerimiz ile çözeceğiz ve bir daha hiçbir kavmin bize hükmetmesine izin vermeyeceğiz."

Aşiret büyükleri ise, BDP'lilere barışa vesile oldukları için teşekkür etti. Daha sonra el sıkışan aileler, 1934 yılında başlayan husumeti barışla sonuçlandırdı. Barış yemeği hazırlanan ikramların misafirlere verilmesiyle son buldu. / DİHA

kandavasi1.jpg

43121

43120