2 TL ile canı ne isterse alıyor!

2 TL ile canı ne isterse alıyor!

Henüz küçük yaşta evin geçim yükünü omuzlayan 15 yaşındaki Devrim Demir, Ankara'nın göbeğinde ayakkabıları boyayarak ekmek parası kazanıyor.

ANKARA - Ailesinin geçimini sağlayan yüz binlerce çocuktan biri olan 15 yaşındaki Devrim Demir, ayakkabı boyacılığı yaparak, sıcak havada ayakkabısını boyatacak müşteri bekliyor. Aslen Urfalı ancak doğma büyüme Ankara'nın Haymana ilçesinden olan Demir, sabahın erken saatlerinde Kızılay merkeze gelerek, akşam geç saatlere kadar dışarıda ekmek parası kazanma mücadelesi veriyor. 

Lise 1. sınıf öğrencisi olan Demir, tahtalardan yapılan küçük bir boya kutusu ile Kızılay'ın sokak başlarında ayakkabı boyaması ile dikkat çekiyor. Günde 10 TL kazandığını belirten Demir, kendisine sadece 1 veya 2 TL ayırıyor. Ayırdığı para ile de canı ne isterse onu satın aldığını söylüyor. 

'Kendime zaman ayıramıyorum'

3 kardeş olduklarını evin en büyük çocuğu olduğu için "çalışmak zorunda olduğunu" söyleyen Devrim Demir, 10 yaşından beri yaz kış demeden ayakkabı boyacılığı yaptığını söyleyerek, kendisine hiç zaman ayıramamanın üzüntüsünü dile getirdi. Demir, "Evde oturup ders çalışmak istiyorum. Ailem, arkadaşlarım ile zaman geçirmek istiyorum. Canım sıkılmasın diye 5 yaşındaki kardeşimi de kendimle getiriyorum. Ama ben de her arkadaşım gibi tatile gitmek isterdim" diyerek Türkiye'de yaşayan çocuk işçilerin durumuna dikkat çekiyor. 

Türkiye'de 1 milyon çocuk işçi 

Ayrıca TÜİK'in açıkladığı 2015 istatistik bilgilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 29.4'ünü çocuklar oluşturuyor. Çocuk nüfusun yüzde 30'u ise yoksulluk sınırı altında yaşıyor ve yine aynı verilere göre, 1 milyona yakın çocuk işçi olarak çalışıyor ya da çalıştırılıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.