Zeytini sel ve kuraklık vurdu:  ‘Ürün var verim yok’

Zeytini sel ve kuraklık vurdu: ‘Ürün var verim yok’

Urfa ve Antep’te zeytinde hasat sezonu yaklaşırken üreticiler endişeli. Bu yıl Urfa’da sel, Antep’te ise kuraklık yaşanması nedeniyle zeytinde verim düştü.

Urfa ve Antep’te zeytin sezonu bu yıl için iyi gitmiyor. Urfa’da mart ayında yaşanan seller ve bölgede etkili olan kuraklık, zeytinde verimin düşmesine neden oldu.

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan, “Bozova’da çiftçilerimiz her sene zeytinden kazanç sağlıyordu ama bu sene özellikle sel ve dolu nedeniyle bu sekteye uğradı, çiftçilerimiz ürün alamadı” dedi.

Verim kaybının zeytinyağı fiyatlarını da etkileyeceğini söyleyen Okan, “Zeytinin 20 litrelik tenekesi 2 bin 500-3 bin lira ise bu yıl 5 bin liraya çıkacak. Fırsatçılık yapanlar da var. Üretenler ‘zeytin yok’ diyor, o yüzden tenekesini normalde 2 bin liradan satacak. Market sahibi de 2 bine alıp 3-4 bin lira arasında fiyat koyacak. Bu da doğal olarak vatandaşa zarar verecek” diye konuştu.

Okan, şu bilgiyi de paylaştı: “2024 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) ile bir sözleşme yaptık. Sulama Birlikleri aracılığı ile ilçemizdeki 15 bin dönümlük kurak durumdaki topraklarımızı suya kavuşturma sözü aldık. Bu da çiftçilerimiz adına sevindirici bir konu.”

Urfa’nın Bozova ilçesinde çiftçilik yapan Sedat Elmas, "Benim 650 ağacım var. Bu sene selden, soğuktan, doludan ve depremden çok etkilendik” dedi.

Yaşanan selin ardından herhangi bir devlet desteği alamadıklarını ifade eden Elmas “Buraya bir yetkili gelmedi, yardımcı olmadı. Destek alamayınca ağaçlarımıza bakım yapamadık. Her tarlaya 300-400 bin lira harcamamız lazım ki eski haline gelsin. Sel toprağı götürdü, ağaçların altına toprak dökmemiz lazımdı ama yapamadık. Öyle olunca ağaçlar verim veremedi” diye konuştu.

Antep’in Nizip ilçesinde çiftçilik yapan Mustafa Demir ise kuraklık nedeni ile verim kaybı yaşadıklarını anlattı. Demir, şunları söyledi: “Zeytin ağaçlarımızın sulama yapılan kısmında verim istediğimiz gibi oldu. Ama sıcaktan çok etkilenen zeytinlerimizin bu yıl yağ oranı düşük. Zeytin yeterli suyu alırsa daha verimli olur. Örneğin sıcaktan etkilenen zeytinlerimizde, salamura, yeşil zeytin, kırma gibi birçok zeytin çeşidi olmadı. Kabuğu ince oldu, soldu hem de az verimli oldu.”

Mahsulün bu sene geçen yıla göre daha çok olduğunu belirten Demir, “Mahsulümüz fazla ama bu yıl sıcaktan etkilendiği için verim alamıyoruz. Diyelim ki 5 kiloda 1 kilo yağ veren zeytin, bu sene sıcaktan etkilendiği için 8 -10 kiloda 1 kilo yağ verebilecek” dedi.

Bazı bölgelerde sulama yapabilen çiftçiler olduğunu ve onların bu durumdan çok etkilenmediğini söyleyen Demir, pek çok üreticinin ise olumsuz bir tablo ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.