Zeydan’ın yeniden yargılandığı davada tahliye çıkmadı

Zeydan’ın yeniden yargılandığı davada tahliye çıkmadı

5 yıldır tutuklu bulunan HDP’li Abdullah Zeydan hakkındaki hapis cezasının Yargıtay’ca bozulması üzerine yeniden başlanan yargılamada tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklanan Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan'a “örgüte yardım etmek" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla verilen 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden açılan dosyanın ilk duruşması görüldü.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Zeydan, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla katıldı. Avukatları Mehmet Emin Akyar, Mahsuni Karaman duruşma salonunda hazır bulunurken, Murat Aksark ise Bakırköy Adliyesi’nden duruşmaya bağlandı.

Duruşma, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin dava dosyasına dair 26 Mayıs 2021 tarihli bozma ilamının okunmasıyla başladı. Mahkeme heyetinin söz verdiği iddia makamı ve avukatlar, bozma ilamına uyulmasını istedi.

Mahkemenin duruşmaların sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması yönünde aldığı kararla savunma yapması için söz verilen Zeydan, savunmasında hakkındaki suçlamalara tek tek yanıt verdi. Avukatları ise yaptıkları savunmalarda Zeydan’a ilişkin beraat talebinde bulundu.

Taleplerin alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması ve sanığa yöneltilen “örgüte yardım etme” suçunun katalog suçlardan olması gerekçeleriyle Zeydan’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme, tevsi tahkikat talebi bulunmaması halinde esas hakkındaki savunmalarını yapmak üzere Zeydan ve avukatlarına gelecek celseye kadar süre verilmesini kararlaştırarak bir sonraki duruşmayı 23 Aralık tarihine erteledi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.