Zeydan'ın memnu hakkının geri alınmasına hukukçulardan tepki

Zeydan'ın memnu hakkının geri alınmasına hukukçulardan tepki

Hakkari Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Hakkari Şubesi, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki gösterdi.

DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı'nın kararıyla geri alınmasına tepkiler sürüyor. Hakkari Barosu Başkanlığı ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Hakkari Şubesi tarafından konuyla ilgili Yüksekova'da basın açıklaması yapıldı.

"Zeydan, halkın iradesiyle Belediye Başkanı seçilmiştir"

Açıklamayı okuyan Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, seçimde Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'a Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 4 Nisan 2023 tarihinde verdiği ve kesinleşen Memnu Hakların iadesine ilişkin kararın, 29 Mart 2024 Cuma günü Adalet Bakanlığı'nın görüşü ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldığını ve aynı gün saat 16:55'te adli sicil kaydına eklendiğini belirterek, "Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından adaylığı kabul edilen ve seçilmesi önünde yasal hiçbir engel bulunmayan Abdullah Zeydan, halkın iradesiyle Belediye Başkanı seçilmiştir. YSK tarafından aylar önce adaylığı kabul edilen Abdullah Zeydan'ın seçime kısa bir süre kala Adalet Bakanlığı'nın görüşüyle seçilme hakkının elinden alınması hukuka aykırıdır" dedi.

whatsapp-image-2024-04-02-at-16-53-49.jpeg

"Seçme-seçilme hakkının yargı eliyle engellendiğinin açık bir göstergesidir"

Hakkari Barosu Başkanlığı ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Hakkari Şubesi olarak yargı eliyle seçme ve seçilme hakkına müdahale edilmesini ve halkın iradesinin gasp edilmesini kabul etmediklerine vurgu yapan canan, "Yurttaşların seçme ve seçilme hakkı ihlal edilerek Van halkının iradesine hukuksuzca müdahale edilmesi kabul edilemez. Bu haksız ve hukuksuz tutumdan bir an önce dönülerek halk iradesiyle seçilmiş Abdullah Zeydan'ın Belediye Başkanlığı'nı bu yöntemlerle gasp etme girişimine derhal son verilmelidir. Hukuka aykırı olarak halkın iradesinin gasp edilerek seçilmiş Belediye Başkanı olan Abdullah Zeydan'ın yerine ikinci sırada yer alan adayın hukuksuz bir şekilde Belediye Başkanı olarak ilan edilmesi Anayasa'nın, kanunların açıkça ihlal edildiğini ve seçme-seçilme hakkının yargı eliyle engellendiğinin açık bir göstergesidir. Hakkari Barosu Başkanlığı ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Hakkari Şubesi olarak, hukuka aykırı bir şekilde seçilmiş Belediye Başkanı'nın seçilme hakkının elinden alınmasını ve halkın iradesinin gasp edilmesini kabul etmeyiz. Sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz" dedi.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.