Zarrab-Atilla davasında bundan sonra ne olacak?

Zarrab-Atilla davasında bundan sonra ne olacak?

ABD’deki İran yaptırımları davasında eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkındaki altı suçlamanın beşinden suçlu bulundu. Peki bundan sonra ne olacak?

Jürinin kararının ardından Atilla ve Zarrab’ın hangi cezaya çarptırılacağını belirleyecek olan kişi, Yargıç Richard Berman olacak. Karar duruşması ise 11 Nisan Çarşamba günü yapılacak.

YARGICA GİZLİ RAPOR SUNULACAK

Bu süre içerisinde, mahkemenin ilgili birimi, avukatları nezdinde Atilla ile görüşmeler gerçekleştirecek ve konuyla ilgili diğer gerekli incelemeleri yapacak. Bu görüşme ve değerlendirmelerin sonunda hazırlanacak olan gizli rapor Berman’a sunulacak. Ayrıca, hem iddia makamı hem de savunma ekibi kendilerince uygun olduğun düşündükleri cezayla ilgili değerlendirmelerini Berman’a yollayacak.

ZARRAB’IN CEZASI NASIL BELİRLENECEK?

Atilla’dan farklı olarak, Zarrab’ın çarptırılacağı ceza ile ilgili en önemli etken, yapılan anlaşma çerçevesinde savcılık tarafından Yargıç Berman’a sunulacak olan değerlendirme olacak. Savcılığın Zarrab’ın tanıklığının dava sürecinde ne kadar işine yaradığına dair bir dilekçeyi sunması ve Yargıç Berman’ın da bu dilekçedeki değerlendirmeye göre, Zarrab’ın cezasında indirime gidip gitmemeye karar vermesi öngörülüyor.

HALKBANK CEZA ALACAK MI?

New York’ta tamamlanan davada bireysel yargılama yapıldı. Dolayısıyla Türkiye devleti ya da Halkbank sanık olarak yer almadı. Ancak bir Halkbank yöneticisinin suçlu bulunması, kurumsal bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı sorusunu da beraberinde getiriyor.

Mahkemenin vereceği kararda Halkbank, Türkiye devleti ya da bankacılık sektörüyle ilgili bir ceza verilmeyecek. Çıkacak olan ceza yalnızca sanıklar Zarrab ve Atilla hakkında olacak. Bununla birlikte, ABD Hazine Bakanlığı’nın daha önce İran yaptırımlarına uymadığı gerekçesiyle dünyada çok sayıda bankaya verdiği maddi cezaların örnekleri bulunuyor. Dolayısıyla Halkbank ile ilgili bir yaptırıma gitme ya da gitmeme olası kararı da ABD Hazine Bakanlığı’na ait.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.