Zarif: İran, bölgede gerilim istemiyor

Zarif: İran, bölgede gerilim istemiyor

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Katarlı mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde 'İran'ın bölgede gerilim istemediğini' söyledi. Zarif, Süleymani ve El Mühendis'in öldürülmesini 'terör saldırısı' olarak niteledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin ABD hava saldırısında öldürülmesi sonrası bölgede gerilim istemediklerini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Zarif, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el-Sani’yle telefon görüşmesi yaptı. Zarif, görüşme sırasında “İran, bölgede gerilim istemiyor, bölge dışı güçlerin varlığı ve müdahalesi, istikrarsızlığa, güvenliğin azalmasına ve gerilimin tırmanmasına yol açar” dedi. Süleymani’ye yönelik suikastı ‘terör saldırısı’ olarak niteleyen Zarif, ABD’nin eylemlerinin sonuçlarından sorumlu olacağını vurguladı. El-Sani de, Irak’ta yaşanan söz konusu gelişmenin ardından gerilimin düşürülmesi için barışçıl bir yol bulunması gerektiğini belirtti.

RUSYA’DAN BAŞ SAĞLIĞI

Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı, Zarif’in Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la telefon görüşmesi yaptığını duyurdu. “Cevad Zarif ve Sergey Lavrov, Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası bölgedeki ve dünyadaki durumu istişare etti” denen açıklamaya göre Lavrov, İranlı generalin öldürülmesi nedeniyle mevkidaşına başsağlığı temennisinde bulundu.

ÇİN: ABD GÜCÜNÜ KÖTÜYE KULLANIYOR

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, “ABD’nin gücü kötüye kullanmayı bırakıp diyalog yoluyla çözüm araması gerektiğini” söyledi. İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile görüşen Yi, “ABD’nin riskli davranışları uluslararası ilişkilerin temel normlarını ihlal ediyor” dedi. Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin’in ‘barışın ve güvenliğin korunmasında yapıcı bir rol oynayacağı’ bildirildi.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.