Z kuşağı anketi: Cumhur İttifakı'na destek ne kadar?

Z kuşağı anketi: Cumhur İttifakı'na destek ne kadar?

Gezici Araştırma'nın yaptığı 'Z kuşağı' seçmen tercihleri anketi açıklandı. Ankete göre 2023'te yüzde 11.8'lik oyu olacak 15-21 yaş arası gençlerin büyük çoğunluğu Cumhur İttifakı'na uzak...

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, siyasi partilerin 2023'te yapılacak bir seçimde yüzde 11.8 oranında oyu olacak ve 'Z kuşağı' olarak adlandırılan gençlerin tercihleri ile ilgili bir anket açıkladı.

Genellikle 2000 yılı ve sonrasında doğanları ifade etmek üzere kullanılan 'Z kuşağı'nın 2023'te genel nüfus içindeki oranı da yüzde 12 olacak.

2023’te toplamda 62 milyon 411 bin 753 seçmen oy kullanacak. Z kuşağının nüfusu 38 milyon 132 bin 848. Bu kuşakta 5 milyon 940 bin 916 seçmen var.

Gezici, Z kuşağının seçmen tercihlerini şöyle anlattı: “Yüzde 44.9’u Cumhur İttifakı’na oy veriyor, yüzde 55.1’i ise vermiyor. Z kuşağı­nın 2023’teki oy oranı yüzde 11.8 civarında olacaktır. 2023’e gelindiğinde Z kuşağının nüfus oranı yaklaşık yüzde 12 civarında olacak ve bu kuşaktakilerin yaklaşık yüzde 80’i AKP’ye oy vermeyecek.”

Murat Gezici, Z kuşağının belirgin özelliklerine dair de şunları söyledi:

“En belirgin özelliğinin, kendilerini tek tip bir ideolojiye ya da ideolojik gruba veya partiye yakın hissetmiyor olduklarını görüyoruz. Yaptığımız araştırmalarda bu kuşaktakilerin yüzde 68,7’sinin, kendisini Atatürkçü, milliyetçi, muhafazakâr gibi kategorilerle tanımlamak istemediğini ve herhangi bir siyasi partiye de yakınlık duymadığını ifade ettiklerini görüyoruz. Kendilerini evrensel değerlere daha bağlı hissediyorlar ve mevcut siyasetin yaslandığı kategorileri reddediyorlar. Siyasetçilerin; dikte edici, buyurgan, sert dilini onaylamıyorlar.”

Sözcü gazetesine açıklamalar yapan Gezici, en merak edilen konulardan biri olan bugün seçim olsa Z kuşağının oy verme davranışlarının ne olacağı sorusuna ilişkin de şu tabloyu paylaştı:

z-kusagi-rz1c.jpg

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.