Yüzlerce gazeteciden Gazze için açık mektup

Yüzlerce gazeteciden Gazze için açık mektup

Dünyanın dört bir yanından 800’ü aşkın gazeteci, açık bir mektup yayınlayarak İsrail’in gazetecileri öldürmesini kınadı ve Batı medyasının tutumunu eleştirdi.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında can kaybı 10 bini aştı. Saldırılarda aynı zamanda çok sayıda gazeteci de öldü.

ABD ve Avrupa ülkeleri dahil dünyanın dört bir yanından 800’ü aşkın haberci bunun üzerine açık bir mektup yayımladı.

Açık mektup girişimini, ABD’de Washington Post, Los Angeles Times ve VICE gibi haber kuruluşlarında çalışan bir grup gazeteci başlattı. The Guardian gibi Avrupa gazetelerinde çalışanların yanı sıra TRT World dahil dünyanın dört bir yanından haber kuruluşlarının çalışanları da mektuba destek verdi.

Journo’nun aktardığına göre imza sayısı bugün itibarıyla 900’e yaklaştı. Mektupta İsrail’in bombardımanı ve medya ablukasının haberciliğe karşı ‘eşi benzeri görülmemiş bir tehdit oluşturduğu’ vurgulandı.

En az 47 gazeteci öldürüldü

Bugüne dek en az 47 gazetecinin öldürüldüğünün hatırlatıldığı mektupta kaybolan, yaralanan, gözaltına alınan veya aile üyeleri öldürülen daha birçok gazetecinin olduğu kaydedildi.

Açık mektupta, İsrail’in yabancı medyanın Gazze’ye girişini engellediği, iletişim altyapısını büyük ölçüde kısıtladığı ve son bir ayda bölgedeki yaklaşık 50 medya merkezini bombaladığı da belirtildi.

Mektupta ayrıca “Gazetecilere yönelik şiddetin sona erdirilmesi ve İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği suçlara karşı Batı’daki medya kuruluşlarının liderlerinin doğru habercilik yapması çağrısında bulunuyoruz” dendi.

Mektubu haberleştiren Washington Post gazetesi, Gazze’deki son savaş konusunda ABD’nin medya kuruluşlarındaki ‘fikir ayrılıklarının ve öfkenin’ böylece görüldüğünü vurguladı.

Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Bazı gazeteciler için bu mektubu imzalamak cesur ve hatta riskli bir hamle. Geçmişte, taraflılık suçlamalarına yol açabilecek siyasi duruşlarını kamuoyu önünde sergiledikleri için haber kuruluşlarından kovulan muhabirler oldu. Açık mektubun organizatörleriyse adil haberciliği terk değil, tam aksine ona geri dönüş çağrısı yaptıklarını söylüyor.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.