Yüzde 8,3’lük enflasyon sonrası Fed’den faiz arttırma kararı

Yüzde 8,3’lük enflasyon sonrası Fed’den faiz arttırma kararı

ABD Merkez Bankası Fed, politika faizini 75 baz puan arttırma kararı aldı. Bundan önceki iki toplantısında da faiz arttırma yoluna giden Fed’in bu hamlesine rağmen ABD’de Ağustos ayı yıllık tüketici enflasyonu yüzde 8,3 olarak açıklanmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası Fed, politika faizini 75 baz puan arttırarak yüzde 3-3,25 aralığına yükseltti.

Fed, dün (21 Eylül) yaptığı toplantıda oybirliği ile aldığı kararla politika faizini yükseltme yoluna gitti.

Fed, bundan önce yaptığı iki toplantıda da yükselen tüketici fiyatlarını düşürmeye yönelik olarak faiz arttırma yoluna gitmişti.

Fakat bu karara rağmen Ağustos 2022 yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 8,3 ile 1980'lerden bu yana en yüksek düzeyi görmüştü.

Son faiz arttırımı ile birlikte ABD Merkez Bankası, politika faizini bu yıl beşinci kez yükseltmiş oldu.

Enflasyon tahmini yükseldi, büyüme tahmini düştü

Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, bu yıla ilişkin enflasyon tahminini yükseltirken büyüme beklentilerini düşürdü.

Fed'in faiz kararıyla birlikte açıkladığı tahminlerine göre, bu yıla ilişkin enflasyon (PCE enflasyonu) tahmini yüzde 5,2'den yüzde 5,4'e yükseltildi. Enflasyon tahminleri 2023 için yüzde 2,6'dan yüzde 3,1'e çıkartılırken, söz konusu tahmin 2024 için yüzde 2,3'ten yüzde 2,2'ye çekildi.

ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini ise sert bir revizyona gidilerek yüzde 1,7'den yüzde 0,2'ye düşürüldü. Ülke ekonomisinin 2023'e ilişkin büyüme tahmini de yüzde 1,7'den yüzde 1,2'ye ve 2024 yılı beklentisi yüzde 1,9'dan yüzde 1,7'ye indirildi. Bankanın açıklamasına göre, ABD ekonomisi için uzun vadeli büyüme beklentisi ise yüzde 1,8 olarak korundu.

"Enflasyon hedefimiz yüzde 2"

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini 75 baz puan arttırma kararı sonrasında bir basın toplantısı düzenleyerek merkez bankasının kararı hakkında konuştu.

ABD Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinin yüzde 2 olduğunu hatırlatan Powell, mevcut enflasyonun bunun çok üzerinde olduğunu söyledi.

"Sıkı para politikasının etkilerini enflasyon üzerinde görmek istediklerini" aktaran Powell, erkenden para politikasının gevşetilmemesi gerektiğini kaydetti. "Enflasyonun bir kısmının çok ciddi tedarik şoklarından kaynaklandığını" belirten Powell, özetle şöyle konuştu:

"Fiyat istikrarını sağlamamız gerekiyor yoksa daha sonra daha fazla acı çekeceğiz. Bizim ihtiyacımız olan enflasyonda anlamlı bir şekilde aşağı yönlü baskı olması. Enflasyonu düşürmek acılı olacak.

"Bu sürecin resesyona sebep olup olmayacağını bilmiyoruz. Resesyon olacaksa da ne kadar büyük olacak bilmiyoruz."

Yavaş büyümenin işsizliği artırabileceğini de ifade eden Powell, istihdam tarafında arz-talep dengesinin olması gerektiğini belirterek "Attığımız her adımın aileleri, işletmeleri etkilediğini biliyoruz" dedi.

Türkiye

ABD Merkez Bankası'nın yanı sıra Avrupa Merkez Bankası da artan enflasyon karşısında politika faizini arttırma yoluna giderken Türkiye'de son yapılan 18 Ağustos tarihli Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi yüzde 14'ten yüzde 13'e indirilmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayına ilişkin açıkladığı aylık enflasyonu yüzde 1,46, yıllık enflasyonu da yüzde 80,21 olarak verdi.

TÜİK'le birlikte bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu da (ENAG) kendi verilerini yayımladı.

ENAG'a göre enflasyonda aylık artış yüzde 5,86 olurken, 12 aylık enflasyon yüzde 181,37 olarak kayda geçti.

Türkiye Merkez Bankası, Eylül 2022 faiz kararını bugün (22 Eylül) saat 14:00'te açıklayacak.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.