Yüzbinler il il Newroz'u kutluyor

Yüzbinler il il Newroz'u kutluyor

'Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim' şiarıyla birçok ilde Newroz kutlanıyor.

Adana, Ağrı, Antep, Batman, Cizre, Dersim, Diyarbakır, Doğubeyazıt, Mardin, Nusaybin, Urfa, Tatvan, Şırnak, Siirt, Van ve Yüksekova Newroz sabahın erken saatlerinde toplanan kalabalıklar tarafından kutlanıyor.

Yüzbinlerce insan 21 Mart Newroz Bayramı sebebiyle birçok kentte alanları doldurarak kutlama yapıyor. “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla kutlanan Newroz'a , İmralı’da süren tecrit, Öcalan’a özgürlük talebi, HDP’nin kapatılma davası, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi, ulusal birlik, demokratik ittifak, siyasi ve askeri operasyonlar damga vurdu. 

İşte il il Newroz kutlamaları:

ADANA

Adana’da, Hakların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla kutlanan Newroz için halk, sabahın erken saatlerinden itibaren Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda toplanmaya başladı. HDP bayraklarıyla süslenen alana,  “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim. Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin bi ser bikevin”, "HDP umuttur, susturulamaz", "Bi jinan diguhere", "Özgürlükte ısrarlı mücadelede kararlıyız",  "Umudu cesareti dayanışmayı büyütüyoruz. Hep birlikte umutlu yarınlara" ve "Örgütlen özgürleş tecridi faşizmi parçala"  pankartları asıldı.


 
Kutlamada, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyeleri, Halkevi Genel Başkanı Nebiye Mert Türk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 7’den 70’e binlerce kişi bir araya geldi. 
 
YEŞİL, SARI, KIRMIZI TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ 
 
Halk, alanda kurulan üç ayrı arama noktasından geçerek, kutlamaya katılıyor. Kadınlar, zılgıtlar eşliğinde alana girerken, arama noktasında haklarında gözaltı kararı bulunduğu gerekçesiyle 2 kişi polislerce gözaltına alındı. Polisler tarafından sarı, kırmızı, yeşil şal ve flamaların yanı sıra bayrak sopaları alana alınmadı.
 
NEWROZ HALAYI 
 
Kadınlar, beraberlerinde getirdikleri çocukları ve rengarenk yöresel kıyafetleriyle alanda renkli görüntüler oluşturdu. Halk, davul zurna eşliğinde söylenen şarkılarla Newroz halayına dururken, alana gelişler devam ediyor. 

AĞRI

Ağrı merkez de son yılların en kitlesel Newroz'una sahne oluyor. Binlerce kişi "Newroz pîroz be" sloganlarıyla Ağrı Stadyumu yanındaki alanda bir araya geldi. HDP Ağrı milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Abdullah Koç ve deneyimli siyasetçi Sırrı Sakık da alana geldi. Alana gelişler halen devam ederken, coşku ise her geçen dakika artıyor. Sahneden çalışanan ezgiler eşliğinde halaya duran yurttaşların coşkusu renkli görüntüler ortaya çıkardı. 
 
Kutlamalar, Ağrı İl Eşbaşkanı Cemal Akar’ın konuşması ile başlayacak. Akar’ın ardından Dilan Dirayet Taşdemir, Abdullah Koç ve Sırrı Sakık birer konuşma yapacak.

ANTEP

Antep'teki Newroz kutlamalarının yapılacağı Şehitkamil ilçesinde bulunan Tur Otobüsleri alanı program başlamadan dolmaya başladı. Alanda toplanan binler, "Özgürlük", "Yaşasın zindan direnişi" ve "HDP halktır halk burada" sloganları eşliğinde halay çekerken, alana gelişler sürüyor.

Kutlamanın yapıldığı park, HDP bayrakları ile donatılırken, "Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin, bi serbikevin"  yazılı Türkçe ve Kürtçe pankartları asıldı. Kutlamaya katılan halk, polis tarafından Genel Bilgi Taraması'na (GBT) tabi tutulurken, engellemelere rağmen ulusal kıyafetleriyle alana girenler, platformdan çalan müzik eşliğinde Newroz'u kutlamaya başladı.

BATMAN

Batman’da Newroz Alanı’nda kutlamalar “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla başladı. Sabahın erken saatlerinde alana akın eden binlerce kişi coşkulu bir şekilde Newroz’u kutluyor. “Newroz kadınların büyük isyanıdır”, “HDP halktır halk burada”, “HDP umuttur umut dimdik ayakta” pankartları ile yeşil, sarı, kırmızı, mor, beyaz flama ve HDP bayrakları asılırken, “Newroz pîroz be” ve “Newroz jiyane” lolipopları taşındı. 

HES kodu taramasından kaynaklı yurttaşların alana girmeleri geciktirirken, yurttaşlar giydikleri rengarenk yöresel kıyafetleriyle alana renk kattı. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk’ün konuşma yapacağı Newroz kutlaması, şarkılarla devam ediyor. 

CİZRE

Cizre halkının Newrozu kutlamak için toplanmaya başladığı alandaki coşku her dakika artıyor. 

Bu yıl “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz kutlaması için Şırnak’ın Cizre ilçesinde halk güne erken başladı. Günlerdir Newroz hazırlığı yapan ilçe sakinleri günün aydınlanması ile birlikte kiras-fistan ve şal û şapiklerini gidip Newroz alanının yolunu tuttu.

HDP bayrakları ve Newroz mesajlarının yer aldığı pankartlarla donatılmış alana ulaşanlar, kapıların açılması ile birlikte alandaki yerlerini almaya başladı. 

Seslendirilen şarkılarla halaya durulan alandaki coşku geçen her dakika büyüyor.

Gelenler heyecanla programın başlamasını bekliyor dururken, alana gelişler devam ediyor. Cizre halkı Newroz alanına akın ederken, HES kodu nedeniyle alanın etrafında bekletilen onbinlerce kişi gaz bombası kullanan polisin barikatlarını yıkıp geçti.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal kıyafetleriyle alana akın eden yurttaşlar müzik eşliğinde halaya durdu. Onbinlerce kişi alana girmeye çalışırken HES kodu nedeniyle polis kontrol noktalarında uzun süre bekletildi. Alanın etrafında 2 kilometreye yakın bir insan kuyruğu oluşurken, kalabalık her geçen dakika arttı. 

Kontrol noktasında yurttaşlara zorluk çıkaran polisler, onbinlerce kişinin olduğu Newroz alanına gaz bombası attı. Bunun üzerine yurttaşlar, Newroz alanının etrafında kurulan polis barikatlarının bir kısmını yıkarak alana girdi. Bütün baskı ve engellemelere rağmen Newroz coşkuyla kutlanıyor. 

DERSİM

Dersim'de valiliğin yasak kararına rağmen Seyit  Rıza Meydanı’nda bir araya gelen kent halkı Newroz’u kutlamaya başladı. 

Dersim halkı, kentte bu yıl ki Newroz kutlamalarının önüne geçmek için valiliğin aldığı yasak kararını tanımadı. Valilik, geçtiğimiz günlerde aldığı kararla Newroz’da sadece açıklama yapılabileceği belirtti. 

Bu karara rağmen Dersim kültürünü yansıyan kıyafetleriyle Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan kent halkı, valiliğin kararını tanımayıp, coşkuyla Newroz kutlaması yapmaya başladı. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı meydanaa Kürtçenin Kurmanci ve Kirmanckî lehçelerinin yanı sıra Türkçe "Yaşasın Newroz" yazılı pankartlar asıldı. 

Çalışan müzikler eşliğinde halaya duran Dersimliler sık sık "Newroz pîroz be" sloganı atıyor. 

Yakılacak Newroz ateşinin hazırlıkları yapılan kutlamaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP MYK Üyeleri Veli Saçılık, Sultan Özcan, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun katılması bekleniyor. 

DOĞUBEYAZIT

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi de bu yıl kutlamaların yapıldığı merkezlerin başında geliyor. Belediye Binası arkasında bulunan otopark alanında yapılan kutlamalar için alana girişler başladı. Çevre köy ve ilçelerden de birçok kişi kutlamalara katılıyor. Alanın yavaş yavaş dolmaya başladığı kutlamalarda, Newroz'a dair açılan pankartlar dikkati çekiyor. 
 
Birçok kadın ve erkeğin yöresel kıyafetlerle katıldığı kutlamalar için yurttaşların alana gelişi sürüyor. 
 
Newroz ateşinin yakılması sonrası HDP Milletvekilli Abdullah Koç'un konuşma yapması bekleniyor. 

HAKKARİ

Hakkari merkezde binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlamaları gerçekleştiriliyor. Kent girişindeki Otogar Alanı’nda yapılan kutlamalar için için çevree köy ve ilçelerden sabah saatlerinde binlerce kişi alana akmaya başladı. HDP bayraklarıyla donatılan alan, yurttaşların birbirinden renkli kıyafetlerle kutlamalara katılmasıyla adeta renk cümbüşüne döndü. HDP milletvekilleri Şevin Çoşkun ve Hasan Özgüneş’in de katıldığı kutlamalarda “Zulme karşı birlik ve dayanışma”, “Gençlik örgütleniyor barış kazanıyor” yazılı pankartlar ile “Newroz jiyan e”, “Newroz yekîtî ye” ve “Newroz pîroz be” dövizleri taşındı. 
 
7'den 70'şe herkesin halaya durduğu kutlamalar, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılacak olan saygı duruşuyla başlayacak. Daha sonra Newroz ateşi yakılacak ve Koma Çiya ile sanatçı Murat Demir sahne alacak. 

Alana gelişler halen devam ediyor. 

MARDİN

Mardin’in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde yapılacak Newroz kutlamaları için alanları dolduranlar, kutlamalara erken başladı. 
 
Kitlesel Newroz kutlamalarına sahne olan kentlerden Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerindeki kutlamalar başladı. Nusaybin’deki kutlama yapılacak alanın çevresindeki polis yoğunluğu göze çarptı. Newrozu kutlamak için alana akın eden ilçe halkının büyük bir bölümünün ulusal kıyafetlerini giydikleri görüldü. Özellikle kadınlar rengârenk kıyafetleri ile göz doldurdu. 
 
Newrozu kutlamak isteyenler alana polislerce kurulan kontrol noktalarından alındı. Öncesinde Tertip Komitesi Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı kutlama için gelenlere dezenfektan ve maske dağıttı. Yurttaşlar alana zafer işaretleri yapıp, zılgıtlar çekerek giriş yaptı.
 
Newroz alanına kurulan platforma ise "Newroz pîroz be" ve bu yıl ki kutlamaların şiarı olan "Em bi rihê Newrozê li ber xwe bidin bi ser bikevin (Newroz ruhuyla direnelim, özgürleşelim)" pankartları asıldı. 
 
Halk mesaj ve taleplerini taşıdıkları rengarenk dövizlerle verdi. En ilgi görenler ise Barış Anneleri oldu. 
 
KIZILTEPE
 
Kentin Kızıltepe ilçesindeki Newroz kutlaması ise Otogar Meydanı’nda başladı. Ulusal kıyafetleri ile kutlama yerine gelenler arasında gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. Newroz Tertip Komitesi tarafından pandemi tedbirlerinin alındığı alana iki ayrı arama noktasından geçerek girenler, daha program başlamadan Newrozu kutlamaya başladı bile. 
 
Coşkunun yüksek olduğu alanda halaylar çekilip, sloganlar yükselirken, gelişler sürüyor.

MUŞ

Muş'ta da Newroz kutlamalarının bir süre sonra başlaması bekleniyor. 

TATVAN
 
Kutlamarın yapıldığı yerlerden birisi Bitlis'in Tatvan ilçesi. Tatvan Kent Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlamalar için sabahın erken saatlerinde yurttaşlar alana akmaya başladı. Kimlik kontrolünden geçirildikten sonra alana giriş yapabilen yurttaşlar, müziğin koronavirüs salgını gerekçesiyle yasak olmasından kaynaklı davul ve zurna ile halaya durdu. Kutlamaya yöresel kıyafetlerle katılan kadınların coşkusu renkli görüntüler ortaya çıkardı. Bir süre sonra başlayacak kutlamalar için alana gelişler sürüyor.  

SİİRT

Siirt’te binlerce kişinin bir araya geldiği Barış Mahallesi’nde, Newroz kutlaması gerçekleştiriliyor. 

Siirt’te Newroz, “Newroz ateşi ile direnelim, özgürleşelim” şiarıyla kutlanıyor. Halk, Barış Mahallesi’nde yer alan Newroz alanına akın ederken, alan çevresinde yoğun önlemler alındı. Halk, polis kontrol noktasında yapılan üst aramasının ardından Newroz alanına alınırken, her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlar renga renk yöresel kıyafetleriyle alanı renk cümbüşüne dönüştürdü. 

Newroz alanını dolduran binlerce kişi, müzik eşliğinde halay çekerken, taşıdıkları bayraklarla HDP’ye açılan kapatma davasını protesto ediyor. 

Kutlama, Newroz Tertip Komitesi’nin açılış konuşmasının ardından başlayacak.  

ŞIRNAK

Newroz kutlamalarının yapıldığı merkezden biri olan Şırnak’ta, programın başlamasından saatler önce binlerce insan kutlamanın yapılacağı alanı doldurmaya başladı. Ulusal kıyafetleriyle Newroz alanına akın edenler, etrafı polis bariyerleriyle çevrilen alana tek bir giriş noktasından girebildi. Gelenlerin kimlik sorgulaması ve üst aramasından geçirilmesi nedeniyle giriş noktasında uzun kuyruklar oluştu.
 
Alanda sahnenin kurulduğu platformun HDP bayrakları ve sarı kırmızı yeşil bayraklarla süslenip, yine "Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin bi ser bikevin (Newroz ateşiyle direnip kazanalım)", “Newroz pîroz be” pankartlarının asıldığı görüldü.
 
Meydanı dolduranlar çalışan müzikler eşliğinde halayların çekerek doya soya Newrozu kutladı.
 
Kent halkının gündeminde PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, cezaevlerinde bu tecride karşı 115 gündür devam eden açlık grevi eylemi ve HDP'ye açılan kapatma davası da vardı. HDP’ye dönük kapatma davasına tepki gösteren Şırnaklılar, "Bijî Serok Apo" sloganı atıp, cezaevlerinde devam eden eylemi attıkları “Bijî berxwedana zindana” sloganıyla selamladı.

VAN

Son yılların en görkemli Newrozlarından birine sahne olan Van Kalesi etekleri “Bijî Serok Apo” sloganıyla yankılanıyor. Konuşmalarla start alan kutlamalar için binlerce kişinin alana akışı sürüyor.  

Van Kalesi etekleri son yılların en görkemli Newrozu'na sahne oluyor. "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla gerçekleştirilen kutlamaları büyük bir coşkuyla başladı. Sabahın erken saatlerinde binlerce kişi iki noktadan Newroz alanına akmaya başladı. Rengarenk elbiselerle halaya duran on binler ellerinde HDP bayrakları taşıyarak, çeşitli sloganlarla parti hakkında açılan kapatma davasına tepki gösterdi.

Yaşlı kadın ve erkeklerin coşkusunun renkli görüntüler ortaya çıkardığı kutlamaların startı demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun sona ermesinin ardından onbinlerce kişi hep bir ağızdan “Bijî serok Apo” sloganı attı. 
 
TECRİDE TEPKİ
 
Newroz Terpit Komistesi Başkanı Sedat Düşünmez, kitleyi selamlayarak, Newroz’un barış ve özgürlüklere vesile olmasını istedi. HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan ise, Newroz’un Kürtler için “direniş" anlamına geldiğini vurgulayarak, “Mücadelemizi her yönüyle cendere altına almaya çalışan iktidar tarihte görülmemiş bir saldırıyla halklarımıza yönelmektedir. Cezaevlerindeki siyasi tutsakların tecridin sona erdirilmesi ve Kürt sorunun demokratik barışçıl yöntemlerle çözümü için başlattıkları açlık grevleri devam etmekte. Cezaevlerindeki anti-demokratik uygulamalar son bulmalıdır. Özellikle İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan özelinde tüm topluma uygulanan tecrit bir an önce kaldırılmalıdır" diye konuştu. 

Birçok kişinin yöresel kıyafetlerle renk kattığı kutlamalar, Tertip Komitesi üyelerinin konuşmalarının ardından sanatçı Azad Bedran'ın seslendirdiği şarkılarla devam etti. Hep bir ağızdan seslendirilen şarkılarla alandaki coşku zirveye ulaşırken, bir süre sonra Newroz ateşi yakıldı. Gençler ve kadınlar uzun bir süre ateşin üstünden atladı. 

TEMELLİ: MUHATTAP ÖCALANDIR

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli sahneye çıktı. Yoğun bir ilgiyle karşılanan Temelli, şu mesajları verdi:

"Cezaevlerinde 115 gündür açlık grevinde olanlar, Türkiye’de Ortadoğu’da Kürt sorununun çözümü için tecride karşı direnenler var. Bugün cezaevlerinde siyasi tutsaklar var. Demirtaş, Kışanak var. Onların şahsında tüm siyasi tutsaklarımızın Newroz’u kutlu olsun. Islahat Planı’ndan Çöktürme Planı’na bizi bitireceklerini sandılar. Bizi bitiremezler, vardık, varız, var olacağız. Çöktürme Planı diye yola çıkanlar ülkeyi çökerttiler. Saldırmaya devam ediyorlar. Kürt düşmanlığından beslenmeye, savaştan beslenmeye devam ediyorlar. Onlar Çöktürme planı ile bu düşmanlıkla ayakta durabileceklerini sanıyorlar. İradesine sahip çıkan bu halk en güzel cevabı Van’da burada vermiştir. Hangi planı yaparsanız yapın bu halk size iradesini asla teslim etmeyecek. Onların 'çöktürmesi' bizim demokratik çözümümüz, onların savaş politikaları bizim se onurlu barış mücadelemiz, onların diktatörlük bizim ise Demokratik Cumhuriyet hayalimiz var. O plana da karşı çözüm diyoruz. Bunun için bu ülkeyi tecritleştiren zihniyete karşı sözümüz olsun. Bu tecrit bitecek."

'MUHATAP ÖCALAN'DIR'

2013-2015 yılları arasında süren "çözüm sürecine" değinen Temelli, şöyle devam etti: "Bu süreci başarıya ulaştırabilseydik ne savaş olacaktı ne de diktatör heveslilerinin yapmış olduğu zulüm. Kürt meselesinin demokratik çözümü, barışın yolu, Türkiye ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesinin yolu İmralı’dan geçer. Bunu biz biliyoruz. Bunu devlet biliyor. Bunu Türkiye halkları ve tüm dünya biliyor. Bu mesele çözülmeden hiçbir meselenin çözülmeyeceğini o yüzden herkes bilir. Bu mesele muhatabı ile masaya oturularak çözülür. Başka senaryolar aramayın bu işin muhatabı Sayın Öcalan’dır” dedi.

Kutlamalar sanatçı Xecê'nin şarkılarıyla devam ediyor.

YÜKSEKOVA
 
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi kutlamaların yapıldığı bir başka nokta. Yeni Şehir Stadı'nda gerçekleştirilen kutlamalar için 3 ayrı noktada kontrol noktası kuruldu. Kutlamalar için alana girişler başladı. Alana gelen kişilerin çoğunluğunun gençlerden oluşması dikkati çekerken, HDP bayraklarının dalgalandığı kutlamalarda coşku gittikçe büyüyor.

Hakkari Milletvekili Sait Dede ve Silopi Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan'ın konuşmacı olduğu kutlamlarda Grup Gölgedekiler ve Rêzan Şirvan'ın sahne alması bekleniyor.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum