YÜTSO Başkanı Pınar: Esendere Sınır Kapısı yolcu geçişlerine kapalı ama ticarete açık

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar, Esendere ve Derecik sınır kapılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (YÜTSO) Başkanı Abdurrahman Pınar, Esendere Gümrük kapısının uluslararası niteliği taşıyan bir kapı olduğunu belirterek, "Esendere kapımız bir yıldır pandemiden dolayı yolcuların geliş, gidişlerine açık değil ama ticarete açıktır. Sağlık bakanlığının kararıyla kapatılmıştır. Gümrük müdürlüğüyle yaptığımız toplantıda dediler ki bizim elimizde bişey yok bakanlık emir verse bugün açarız. Doğu Anadolu Gümrük Müdürlüğü ile görüştük. Sıkıntılarımızı dile getirdik. İhracatçılarımızı ve ithalatçılarımızın sıkıntılarını dile getirdik.  Ancak bu süreçte kapının açılması biraz zor görünüyor” dedi. 

İran Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye Sağlık Bakanlığı'na vaka sayılarıyla ilgili bilgilendirmede bulunulmadığını söyleyen Pınar, “İran’daki sınır illerinin vaka sayıları nedir, vaka durumları nedir kimse bir bilgi vermiyor. Kapının açılması tamamen İran hükumetinden kaynaklı. Türkiye tarafında bir sıkıntı yok.

Pınar'ın açıklamaları şöyle:

“Esendere sınır kapısının A kategorisine alınması ise orada tarım bakanlığına bağlı Zirai garantine müdürlüğünün kurulması lazım. Orada gelen malların analizi yapılması gerekir. Şuan İran’dan gelen malların analizleri için başka gümrük kapılarına götürüp orada yapılıyor. Zirai müdürlüğü burada kurulsa artık gelen malların analizi burada yapılır. Esendere gümrük kapısını ihtisas gümrüğüne çevirmemiz gerekiyor. Artık her şey gelsin. Bazı kalemler özel izne tabi olarak gelebiliyor. Bazı kalemler ise bu kapıda değil de başka kapıda gelmesi gerekir. Ama biz Esendere gümrük kapısının sadece açılması değil ihtisas gümrüğüne geçilmesi gerekir. Derecik’te Umurlu ve Alan sınır kapsının açılması için gerekli görüşmelerimizi yaptık. Alan'a şuan sıcak bakılmıyor. 2011 bakanlar kurulu kararıyla Derecik gümrük kapısı açık ama faaliyet yok. Şuana kadar güvenlik sebepleri nedeniyle açılmadı. Ama bu yıl açılması için sözünü aldık. Derecik sınır kapısı bu yıl sonuna kadar açılması sözünü aldık.

İran ile Türkiye arasında bir organize sanayi bölgesinin kurulma durumu var. Biz bunun da Yüksekova'da yapılmasını istiyoruz. Tabi Van da istiyor.  İran hükümeti ise organize sanayinin Yüksekova’da yapılmasını istiyor” dedi.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum