Yunanistan açıklarında batan teknede ölü sayısı 81'e yükseldi

Yunanistan açıklarında batan teknede ölü sayısı 81'e yükseldi

Mora Yarımadası'nda meydana gelen mülteci teknesi kazasında üç kişinin daha cesedine ulaşıldı. Yunan basını, tekne batmadan önce de bazı mültecilerin su ve gıda sıkıntısı yüzünden öldüğünü iddia etti.

Yunanistan'da yaşanan mülteci teknesi kazasında yaşamını yitirenlerin sayısı 81'e yükseldi. Yunan makamları tarafından yapılan açıklamada, olayın yaşandığı bölgede üç kişinin daha cesedinin bulunarak otopsi için Kalamata Limanı'na götürüldüğü belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, Yunanistan Sahil Güvenlik biriminden 14 Haziran'da Mora Yarımadası'nda yaşanan kazaya ilişkin yapılan açıklamada, kazanın ardından arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği aktarılarak, facianın ardından 19 Haziran itibarıyla cesedine ulaşılan mülteci sayısının üçe, toplam ölü sayısının ise 81'e çıktığı kaydedildi.

SAHİL GÜVENLİK İDDİALARI YALANLADI: '30 DENİZ MİLİ DAHA YOL ALDILAR'

BBC'nin, küresel gemi takip istihbarat sitesi MarineTraffic'ten alınan izleme verilerine dayanarak öne sürdüğü, teknenin yaklaşık 7 saat denizde hareketsiz beklediğine yönelik iddia ise Yunan Sahil Güvenlik birimi tarafından yalanlandı. Yunan Sahil Güvenlik biriminden konuya ilişkin yapılan açıklamada teknenin, yakınlardaki iki tankerden su ve gıda takviyesi almak için toplamda 4,5 saat durduğu ileri sürülerek, ikmalden sonra teknenin düşük hızla 6 deniz mili daha ilerlediği savunuldu. Açıklamada, teknenin Yunan yetkililerce tespit edilmesinin ardından toplam 30 deniz mili yol aldığı ileri sürüldü.

Yunan basınında çıkan, tekneden kurtulan mültecilerin ve teknedeki yakınlarını arayanların açıklamalarına dayandırılan haberlerde ise tekne batmadan önce de teknede su ve gıda sıkıntısı yaşandığı ve bu nedenle bazı göçmenlerin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

SAHİL GÜVENLİĞİN İHMALİ OLDUĞU İDDİALARI ARTIYOR

Yunanistan'da yayımlanan Efimerida Ton Sintakton gazetesi, kazanın meydana geldiği noktadan geçen "Faithful Warrior" isimli petrol tankerinin kaptanının ifadelerine yer verdiği haberde, geminin sahil güvenlik ekiplerince olay yerinden uzaklaştırıldığını iddia etmişti.

Yunan Arama ve Kurtarma Merkezi'nin aşırı yüklü teknenin tehlikeli şekilde sallandığından haberdar olduğu öne sürülen haberde, sahil güvenlik ekiplerinin petrol tankerini olası kurtarma operasyonu için olay yerine çağırmak yerine neden uzaklaştırmayı seçtiğine dair soruların cevaplandırılması gerektiği belirtilmişti. Ana muhalefetteki SYRIZA Lideri Aleksis Çipras, olayla ilgili bilgi almak için faciadan kurtulan göçmenlerin götürüldüğü Kalamata Limanı'nı ziyaret etmiş, mültecilerin kendisine Yunan sahil güvenlik ekiplerinin, tekneyi İtalyan sularına doğru itmeye çalıştığını söylediğini aktarmıştı.

Ne olmuştu?

Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda bulunan Navarin'den 47 deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda 14 Haziran'da mültecileri taşıyan balıkçı teknesi alabora olmuş, 81 kişi yaşamını yitirmiş, 104 kişi kurtarılarak Kalamata Limanı'na getirilmişti. Sivil toplum kuruluşu Alarm Phone'a göre teknede yaklaşık 700 kişi bulunuyordu. Arama-kurtarma çalışmaları sürerken ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.