Vali Ali Çelik: Yüksekova'yı Türkiye’nin en güzel “Kuzey Disiplini” merkezi haline getireceğiz

Hakkari Valisi Ali Çelik, Yüksekova'da kayak sporu ile ilgili yapılması planlanan proje ve yatırımları anlattı.

Yüksekova, kayak alanında en çok milli sporcunun çıktığı merkezlerden biri. Ancak Yüksekova’da halen Kamışlı (Sînawa) köyündeki sporcu eğitim pisti dışında bir kayak merkezi yok. Kar üstü pist hazırlama aracı olmayan ilçede kar motoruna bağlanan silindir ile sporcular için pist oluşturuluyor. Türkiye Kayak Federasyonu tarafından ilçede düzenlenen eleme yarışları için kar üstü aracı Hakkari merkezden getirtildi. Kayak eğitimi almaya gelen sporcuların yemek yiyebileceği, ısınabileceği, dinlenebileceği bir bina yok. İlçedeki sporcular büyük sorun ve sıkıntılar yaşıyor. 

Kuzey Disiplini için Kamışlı, Alp Disiplini için Büyükçiftlik

Yüksekova’daki kayak yarışı için ilçeye gelen Hakkari Valisi Ali Çelik Yüksekova’nın kuzey disiplini açısından bir merkez olması için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Yazın son anlarında alt yapısını yapmak üzere burada (Kamışlı – Sinawa) tekerlekli koşu alanları yapmak için bir çalışma başlattık. Maalesef kış şartları başladığı için o çalışma durdu. Baharla birlikte burada sıcak asfalta pistleri oluşturacağız. Burada hem antrenman yapan gençler için duş, kafeterya ve eğitim salonlarının olacağı bir bina, tesis için biraz önce arkadaşlarla istişaremizi yaptık. Onun hemen projelendirmesini ve çalışmasını yapacaklar. Burada bir kayak evi yapılacak. Burası bir kuzey disiplini merkezi olacak” dedi.

“Burası Türkiye’nin belki de dünyanın en güzel merkezlerinden biri olacak”

Alp Disiplini için de Büyükçiftlik taraflarındaki bir alanla ilgili Kalkınma Ajansı tarafından fizibilite çalışmalarına başlandığını belirten Çelik, “Orada kar kalış süresi, eğimler, pistler ve mülkiyet sorunları analiz edilecek. Eğer sağlıklı bir fizibilite çıkarsa; malumunuz bazı yerlerde kayak tesisleri yapılıyor 15-20 günde kar eriyor. Bunların fizibilitesini hazırladıkları zaman alp disiplini şeklinde teleferiklerle yukarı çıkılıp, telesiyejlerle veya yürüyen bantlarla yukarı çıkılıp aşağı doğru kayıldığı alanların oluşturulması için de ön çalışmayı başlatacağız. Ama burası (Kamışlı) Kuzey Disiplini açısından Türkiye’nin belki de dünyanın en güzel merkezlerinden biri olacak. Bolu’dan, Düzce’den, Çankırı’dan gelen antrenörlerle konuştuk buradaki karın kalitesine, durumuna, ambiyansına tabiri caizse hayran kaldılar. Biz de bu alanı güzelleştirip bu alanı Türkiye’nin en güzel merkezi haline getireceğiz. Malumlarınız işte son zamanlardaki müsabakaları Kayak Federasyonunun Buraya almasının nedeni Türkiye’de bu nitelikteki kar şu an sadece Hakkari’de var. Hakkâri kış sporlarının merkezi olacak” dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum