Yüksekova’ya dönen arıcılar sezona umutla başladı
Yüksekova'da kış aylarında çevre il ve ilçelere giden arıcılar, havaların ısınmasıyla birlikte yeniden ilçeye dönmeye başladı.
Yüksekova'da yaz sezonunun başlamasıyla birlikte arı yetiştiricileri tekrar ilçeye dönerek üretim sürecine başladı.
Kış mevsiminde arılarını Şırnak'ın Cizre ilçesine götüren Adaklı (Alekanan) köyü sakini Zakir Gürdan, 300 kovan arısını Yüksekova'nın Kadıköy (Kadyan) köyü Kalemli Mezrası merasına getirerek yerleştirdi.

"Bu bitkiler Yüksekova'ya özgüdür. Başka yerde kolay kolay bulamazsınız"
Yüksekova Haber muhabirine konuşan Zakir Gürdan, arılarını dört gün önce Cizre'den getirdiğini belirterek, "Cizre'de mevsim şartları kötüydü. Arımız şu anda zayıf. Yüksekova'nın arısı iyi durumda. Arıcıları çok iyi bal çıkarıyor. Bildiğiniz gibi Yüksekova'nın balı Türkiye ve dünya çapında öncü sırada. Şu gördüğünüz tepelerde yetişen geven ve tüstü bitkisinden bal üretiyoruz. Bu bitkiler Yüksekova'ya özgüdür. Başka yerde kolay kolay bulamazsınız" dedi.

"Bizim buradaki bal şu anda yok fiyatına satılıyor"
Gürdan, Yüksekova'nın yalnızca yerli arıcıları değil, aynı zamanda Türkiye’nin farklı illerinden gelen arıcıları da ağırladığını vurguladı. "Ordu, Hatay, Antalya ve Denizli gibi birçok ilden gelen arıcılar da burada bal üretimi yapıyor. Ancak balı satmakta problem yaşıyoruz. Ucuza gidiyor balımız. Gördüğünüz üzere sefalet içerisinde arı yetiştiriyoruz. Nakliyesi falan derken çok masraflı oluyor. Biz genelde ürettiğimiz balı buradaki Arıcılar Birliği’ne veriyoruz" diye konuştu.

Zakir Gürdan, bu yıl verimin yüksek olmasını temenni ederek, “Umarım bu sene, bir önceki yıllara göre daha iyi bal alırız ve daha uygun fiyata satarız. Bizim buradaki bal şu anda yok fiyatına satılıyor. Şu anda 300 kovanım var ama 400’e kadar çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
