Yüksekova’nın doğal lavaşı sağlıklı beslenmede öne çıkıyor
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde doğal siyah buğday unundan, katkı maddesi kullanılmadan üretilen Yüksekova lavaşı; uzun süre tazeliğini koruması ve sağlıklı yapısıyla vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
Yüksekova’da tandırda, odun ateşinde pişirilen doğal lavaş ekmeği, hem lezzeti hem de sağlıklı içeriğiyle dikkat çekiyor. Siyah buğday unu kullanılarak yapılan lavaş ekmeği, özellikle şeker hastaları tarafından tercih ediliyor.
“Yaz kış demeden üretim yapıyoruz”
Yaklaşık 22 yıldır ekmek pişirdiğini belirten Deyap Kom, Yüksekova’da üretilen lavaş ekmeğinin tamamen doğal olduğunu söyledi. Kom, “Biz burada lavaş ekmeğini tandırda, katkısız değirmen unuyla yapıyoruz. Kullanılan buğday, yazın tarlasında ekilen, sonra değirmene götürülüp öğütülen buğdaydır. Unu bu şekilde temin ediyor, uygun koşullarda saklıyoruz. Yaz kış demeden üretim yapıyoruz” dedi.

Şekeri yükseltmiyor, kilo aldırmıyor”
Dışarıdan getirilen unlara kıyasla kendi ürettikleri unun çok daha sağlıklı olduğunu ifade eden Kom, “Bu un tamamen doğal. Şeker hastası olan vatandaşlar daha çok tercih ediyor çünkü şekeri yükseltmiyor, kilo aldırmıyor. Bu nedenle hastalar için de oldukça uygun” diye konuştu.
“Ekmeklerimiz tamamen odun ateşinde pişiyor”
Günde yaklaşık 2 bin lavaş ekmeği pişirdiklerini belirten Kom, talebe zaman zaman yetişmekte zorlandıklarını da dile getirerek, “Zor bir iş ama severek yapıyorum. Ekmeklerimiz tamamen odun ateşinde pişiyor, kokusu ve tadı çok farklı oluyor. Beyaz undan yapılan ekmekler kısa sürede bayatlarken, bu lavaş ekmeği uzun süre taze kalıyor. On gün sonra bile çıkarıldığında aynı tadı ve kokuyu alabilirsiniz. Biz sadece hamur mayası kullanıyoruz, başka katkı maddesi eklemiyoruz” ifadelerini kullandı.


