Yüksekova’nın Cilo-Sat Dağları’ndaki hayvan figürleri doktora tez konusu oldu

Yüksekova’nın Cilo-Sat Dağları’ndaki hayvan figürleri doktora tez konusu oldu

Yüksekova’nın Cilo-Sat Dağları'ndaki hayvan figürlü kaya resimleri, doktora tez konusu oldu.

Yüksekova’ya bağlı Cilo Dağları ile Sat Buzul Gölleri, havaların ısınmasıyla birlikte dağcı ve doğaseverlerin uğrak yeri oluyor. Cilo ve İkiyaka dağlarının zirvelerine yakın bölgede bulunan insan, yılan, ters lale, geyik, dağ keçisi, tavşan, tilki, kurt ve sembolik işaretlerden oluşan kaya resimleri de bölgeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

whatsapp-image-2024-07-08-at-13-09-56.jpeg

“Kaya figürleri 28 ile 30 bin yıl önce yapılmış olabilir”

Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri taraflarında bulunan bu kaya resimleri, Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu İskender Karaman’ın doktora tez konusu oldu.

Kaya resimlerini tarihlendirmenin zor olduğuna değinen Karaman, “Eski Taş Çağ insanlarının obsidiyen, granit ve kuvars taşı ile kayaların üzerlerini çizerek yapmış oldukları figürlerdir. 28 ile 30 bin yıl önce yapıldığı belirtiliyor. O dönemin insanları, bunların bir iletişim şekli olduğunu ve bölgede yaşayan hayvanların olduğunu anlatmaya çalıştıklarını belirtiyor” ifadelerini kullandı.

Gazeteci ve Dağcı İskender Karaman, Cilo ve İkiyaka dağlarının zirvelerine yakın alanda bulunan geyik, dağ keçisi, insan, yaban koyunu, tavşan, kurt, tilki ve sembolik işaretlerden oluşan kaya resimleri üzerinde doktora için tez çalışması yürüttü.

whatsapp-image-2024-07-08-at-13-09-55.jpeg

“Çizimlerinde o zamanki sosyolojik yaşamı anlatmaya çalışmışlar”

Dağcı ve gazeteci Karaman, yaptığı araştırmalar sonucu kayaların tarih öncesi döneme ait olduğunu ifade etti. Kaya resimlerinin, eski (paleolotik) çağ insanlarının kaya üzerinde yapmış resimler olduğunu ifade eden Karaman, "Eski çağ insanları bunları yaparken obsidyen, granit ve kuvars taşı ile kayaların üzerlerini çizerek yapmış olduklarını düşünüyoruz. O dönemin insanları, bunların bir iletişim şekli olduğunu ve bölgede yaşayan hayvanların olduğunu çizerek anlatmışlar. Çoğu kayaların üzerinde av sahneleri bulunuyor. Yaşanmış bir olayı anlatmaya uğraşmışlar. Bu amaçlardan ziyade yol göstermek içinde yapıldığını görüyoruz. Hayvanların üreme zamanlarını da göstermişler. Tapınmak ve avdaki başarılarını göstermek için de yapılmış olabilir. Ama temel olarak, bir şeyleri anlatmaya çalıştıkları iletişim çizimleridir. Bu bölgedeki kayaların üzerinde zürafa ve aslan resimleri de var. Bura da yaşamış hayvanları resmetmişler. Diyeceksiniz ki zürafa ile aslan resimlerinin ne alakası var? Ama o zaman ki insanlar çizmiş. Şu an da nesli tükenmiş kuş çizimleri de var. O zamanki sosyolojik yaşamı anlatmaya çalışmışlar çizimlerinde. İnsanların nasıl geçindiğini, nasıl ibadet ettiğini ve kadının hayattaki yaşamını da çizerek anlatmışlar. Kadınların çalışkanlığını, ot toplarken, avı yıkarken kayalara resmetmişler. O dönemin insanları hakkında birçok bilgi alabiliyoruz” dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum