Yüksekovalılar idamlara karşı İran sınırına yürüdü

Yüksekovalılar idamlara karşı İran sınırına yürüdü

BDP Yüksekova ilçe teşkilatı ile BDP Esendere Belde teşkilatı, İran hükümetinin bir hafta önce idam ettiği dört siyasi tutsak için Esendere sınır kapısında basın açıklaması yaptı.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - BDP Yüksekova İlçe Örgütü öncülüğünde, İran’daki idamları protesto etmek ve idamlara son verilmesi çağrısında bulunmak amacıyla, Esendere Sınır Kapısı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

haberingoruntuleri.gif

BDP Esendere Belde Örgütü önünde biraraya gelen çok sayıda yurttaş, yaklaşık bir kilometrelik yolu ellerindeki “Kürtleri katledenlerin sonu; Saddam, Mübarek ve Esat’tır. Yarın da sıra İran’da olacak. İdamları derhal durdurun” pankartı ve “Kahrolsun İran, işbirlikçi AKP” sloganı ile yürüyerek kat etti. 

es1.jpg

Sınır kapısında toplanan kitleye karşı, sınır karakollarına bağlı askeri birlikler, jandarma zırhlı birlikler ve Yüksekova ilçesinden getirilen özel hareket timleri, çevik kuvvet polislerinin yanı sıra İran tarafında da yoğun önlem alındı. Açıklamaya, İHD Hakkari Yönetim Kurulu Üyesi Muhyettin Ünal, BDP Yüksekova, Büyükçiftlik (Xirvate), Esendere (Bajêrgeh) ilçesindeki seçilmişler, BDP PM üyeleri MEYADER, TUHAD FED, Cilo Doğa Derneği, Barış Anneleri İnisiyatifi, Gever Kültür Sanat Derneği, İl Genel Meclisi üyelerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı.

'RUHANİ DÖNEMİNDE 200 İDAM GERÇEKLEŞTİ'

BDP Esendere Belde Başkanı Tahsin Kaya yaptığı açıklamada, en son 22 Mayıs günü İran rejiminin Amine Tüsin, Gülçin Nuri, Faruk Mofesiri ve Yusuf Marufi isimli Kürt siyasi tutsakları idam ettiğini anımsattı. İran cezaevlerinde halen, siyasal faaliyetleri nedeniyle haklarında idam kararı verilen 60 Kürt siyasetçinin bulunduğuna dikkat çeken Kaya, idam edilen Kürtlerin sayısının daha fazla olduğunu tahmin ettiklerini de ekledi. Kaya, “Kimi kaynaklar yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin iktidarı sırasında İran’da 200’e yakın Kürdistanlı idam edildiğini belirtiyor. İdam edilenlerin çoğunun siyasi tutsak olduğu, ancak dosyalarının içeriğinin mahkemelerce değiştirilip, adli suç olarak gösterilmiştir” dedi.

es2.jpg

İRAN ATEŞKESİ BOZUYOR

İran rejimine uyarıda bulunan Kaya, İran’ı mevcut idam politikalarını derhal değiştirmeye çağırdı. Kaya, “İran’ın bu tutumu 2011 yılında PJAK ile İran arasında yapılan ateşkes anlaşmasının bozulması demektir. Bu tür insanlık ve ahlak dışı tutumuyla kendini kapitalist sermaye güçlerine peşkeş çekmeyi bırakmalıdır. Tüm insanlık adına Kürt özgürlük hareketinin demokratik, özgür ve ahlaki mücadelesine destek vermeye davet ediyoruz. Gün mücadeleyi yükseltme günüdür. Her alanda, köyde, mahallede örgütlenip bu oyunları boşa çıkarma günüdür. Tüm faşist anti-demokratik iktidar ve devletlere karşı, gün birlik ve dayanışma içinde mücadelemizi demokratik temelde yükseltme günüdür” diye kaydetti.

es4.jpg

AÇIKLAMA SONRASI GERGİNLİK

Açıklamanın ardından tekrar BDP Belde Örgütü önüne yürüyen kitle dağılmaya başladığı esnada, yüzü maskeli bir grup genç ile asker ve polisler arasında çatışma çıktı. Jandarma uzman birliklerinin gruba biber gazı ile müdahalesine grup havai fişek ve molotoflarla karşılık verdi. Çatışma BDP’li yöneticilerin araya girmesi ile son buldu.

es5.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.