Yüksekovalı görüntü Yönetmeni’nden Çîroka Derziya Min

Yüksekovalı Erhan Karahan’ın görüntü yönetmenliğini yaptığı ‘Çîroka Derziya Min’ (İğnemin hikayesi) belgesel filminin fragmanı yayınladı

Batman, Mardin ve Diyarbakır’da 4 yılda hazırlanan ‘Çîroka Derziya Min’ yönetmenliğini Gulan Tura ve görüntü yönetmenliğini yapan Yüksekovalı Erhan Karahan’ın belgesel çekimleri tamamlandı.

Deq, kız çocuğu doğuran anne sütünün  is ile karıştırılıp merhem kıvamına getirilmesiyle yapılır. Deq’i(dövme), yapan kişi iğnenin ucunu yakar, üzerine nakşını yapar. Derinin altına geçene kadar iğneyi batırmaya devam eder. Bu sayede derinin altına işleyen karışım ömür boyu vücudundan silinmez.

afis-haber.jpg

Çîroka Derziya Min yönetmenliğini yapan Gulan Tura, “20’li yaşlarda üniversite öğrencisi olan Mehxweş ve Fatma’nın yok olmaya yüz tutmuş deq (geleneksel dövme) kültürünün kaybolmaması için verdikleri direniş, beni bu belgeseli çekmek için harekete geçirdi" dedi. Tura, “Yalnızca yaşlı kadınlarda gördüğüm geleneksel dövmelerin(deq), genç kadınlar tarafından yapıldığını görmek beni oldukça şaşırtmıştı. Bu genç kadınların asıl derdi yıllardır bölgede Kürtler tarafından, sağlık, güzellik, nazar, şans ve güç gibi farklı nedenlerle bedenlerine işlediği bu geleneğin yok olmamasını sağlamak.”


Çîroka Derziya Min görüntü yönetmenliğini yapan Erhan Karahan, “Geleneksel dövme kültürümüzün bir parçasıdır. Özellikle büyüklerimizin vücudunda Deq’lere rastlarız. Fakat büyüklerimizin yanında gençlerimizin de geleneksel dövmeye ilgi duyduklarını gördük. Yönetmenimiz Gulan Tura ile birlikte gençlere ulaştık. 4 yıl boyunca çekimlerimizi tamamladık. Belgeselimiz şuan için sadece festivallerde gösterimi yapılacaktır.” dedi.

ekran-resmi-2022-02-02-18-46-16.pngekran-resmi-2022-02-02-18-46-41.pngekran-resmi-2022-02-02-18-46-52.png

 

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum