Yüksekova'dan İran'a 'idam kınaması'

Yüksekova'dan İran'a 'idam kınaması'

Yüksekova’da faaliyet gösteren 35 sivil toplum örgütü ve kurum, İran’ın özellikle Kürtler üzerinde uyguladığı baskıcı politikaları ve idam uygulamalarını basın açıklaması yaparak kınadı.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - İHD Yüksekova Temsilciliği’nin Eski Sinema Sokağı’nda bulunan merkezi önünde bir araya gelen 35 STK ve kurumun temsilcileri İran İslam Cumhuriyeti’nin son dönemde artan idam politikasını basın açıklaması ile kınadı.

‘ERDOĞAN MISIR İÇİN YAPTIKLARINI İRAN İÇİN DE YAPSIN’

İran’da idam edilen Kürtler için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan açıklamadan önce

kısa bir konuşma yapan İHD Yüksekova Temsilcisi Muhyettin Önal yüz yıldan bu yana İran rejiminin kendi halkı ve yurtsever Kürt halkı üzerinde baskıcı bir politika izlediğini ve katliamlar uyguladığını söyledi. İran’ın, genelde kendi halkı özelde ise Kürt halkı üzerinde idam politikaları yürüttüğünü söyleyen Önal kendi kayıtlarına göre şu anda İran’da 60 tutsağın idam edilmek üzere olduğunu hatırlattı. Basın yoluyla seslerini bütün dünyaya duyurmak istediklerini söyleyen Önal ‘ Bu idamları durdurun. Bu kadar katliam yeter. Tayip Erdoğan’a sesleniyoruz, Mısır’daki idamlar için ayağa kalktın. Mısır için yaptıklarının aynısını İran’daki idamlar için de yap. İdamların durdurulması için herkesin ayağa kalkması lazım. Bu insanlık dışı uygulamalarından dolayı İran’ı kınıyoruz” dedi.

Önal’ın konuşmasının ardından STK’lar adına açıklama yapan Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı; İran İslam Cumhuriyeti’ni özellikle Kürt gençleri üzerinde uyguladığı idam politikalarının bugün itibarı ile dehşet verici boyutlara geldiğini söyledi.

‘BU MEZALİMİN ÖNÜNE GEÇİN’

Dün idam edilen 2’si kadın 4 tutsakla beraber İran’da idam sayısının sadece 2014 yılında 180’e ulaştığını aktaran Sarı: “Bu rakamlar, İran İslam Cumhuriyeti’nin geçmişten bu yana uyguladığı mezalimin ne kadar vahşi bir boyuta geldiğinin göstergesidir. Bu rakamlardan yola çıkarak, idamların önüne geçilmesi gerekliliği önem arz etmektedir. Uluslar arası insan hakları örgütlerinin, Birleşmiş Milletler’in ve global güçlerin insan hakları açısından görevlerini yapmaları gerektiğini söylüyoruz. Duyarlı bütün dünya halkları, ezilen halkları bu mezalimin karşısında direnişle güçle durmaya çağırıyoruz. İran, Irak ve Türkiye devletlerinin Kürtler üzerinde uyguladıkları baskıcı politikalardan vazgeçmesi gerekmektedir” dedi.

İran’ın idam politikaları ve diğer devletlerin baskıcı politikalarını kınadıklarını ve bu uygulamaların takipçisi olacaklarını ifade eden Sarı, bu konuyu sürekli gündemleştirip üzerine gideceklerini söyledi.  Sarı, bu uygulamaların önüne geçilmemesi durumunda olayın boyutlarının tepkisel bir duruma geleceğini belirtti.

dsc_0941-001.jpg

‘ERDOĞAN’IN VE OBAMA’NIN SÖYLEMLERİ İLE BİR YERE VARAMAZSIN’

Sarı’nın yaptığı açıklamanın arından İHD Yüksekova Temsilci Muhyettin Önal Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ye çağrıda bulunarak “ Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Federal Kürdistan’da faaliyet gösteren Kuzey Kürdistan kurumlarına yapılan baskıları kınıyoruz, Sayın Barzani; Erdoğan’ın Obama’nın söylemleri ile hareket ederek hiçbir şey yapamazsın. Kürtlerin birliği güçlenmiştir. Kürtler yüz yıldır ayaktadır. Hiçbir zaman bu yıl ki kadar birlik olmamışlardı. Kürtlerin imkanlarının güçlendiği bu dönemde Sayın Barzani’nin bu yoldan dönmesini istiyoruz” dedi.

AÇIKLAMAYA İMZA ATAN KURUM VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ:

-          Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası

-          Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası

-          Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası

-          Yüksekova Ziraat Odası

-          KESK Temsilciliği

-          DİSK Temsilciliği

-          TMMOB Temsilciliği

-          Ziraat Mühendisleri Odası Temsilciliği

-          YOKAD

-          Cilo Doğa Derneği Yüksekova Şubesi

-          Gever Kültür Sanat Derneği

-          SS Yüksekova Merkezli Tarımsal Alanları

-          Kalkındırma Kadın Kooperatifi

-          Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi

-          Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi

-          Tabipler Odası Temsilciliği

-          Arıcılar Birliği

-          TEMA Temsilciği

-          TZP Kurdi-der

-          TUHAD-DER

-          Bedensel Engelliler Derneği

-          SS. 2 No’lu Taşıyıcılar Kooperatifi

-          İnsan Hakları Derneği Yüksekova Temsilciliği

-          Yüksekova Din Adamları Derneği

-          İhracatçılar Birliği

-          Yüksekova Belediyesi Eş Başkanları

-          Esendere Belediyesi Eş Başkanları

-          Büyükçiftlik Belediyesi Eş Başkanları

-          BDP Büyükçiftlik Belde Örgütü

-          BDP Esendere Örgütü

-          SOSİN Kadın Derneği

-          MEYA-DAR

-          Mavi Umut Derneği 

-          Hakkari Barosu

-          BDP Yüksekova Örgütü 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum