
Yüksekova’daki kasaplar şap kısıtlamalarından dolayı mağdur: “Et bulamıyoruz, yetkililerden adım bekliyoruz”
Derecik’te başlayan şap hastalığı nedeniyle alınan tedbirler, Yüksekova’daki kasapları zor durumda bıraktı. Et tedarikinde büyük sıkıntı yaşanıyor.
Derecik ilçesinde geçen aylarda ortaya çıkan şap hastalığı nedeniyle Hakkari genelinde hayvan hareketliliği durdurulmuştu. Uygulanan kısıtlamalar Yüksekova’daki kasapları da olumsuz etkiledi. Kasaplar, et tedarikinin neredeyse durma noktasına geldiğini belirterek, tedbirlerin hafifletilmesi ve devletin destek sağlaması çağrısında bulundu.
“Vatandaş artık et almaktan korkuyor çünkü resmi bir açıklama yapılmadı”
Yüksekova’da yaklaşık 20 yıldır kasaplık yapan evli ve beş çocuk babası Hüsnü Yaşar, bu yıl sektörde en zor dönemlerini yaşadıklarını ifade etti. Yaşar, “Şap hastalığı nedeniyle her yere ambargo uygulanmış durumda. Bu yüzden doğru düzgün bir iş yapamıyoruz, mağdur durumdayız. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Uygulamalardan sonra işlerimiz büyük oranda düştü. Vatandaş artık et almaktan korkuyor çünkü resmi bir açıklama yapılmadı” dedi.
“Şu anda dışarıdan et gelmiyor, sadece merkezden alabiliyoruz”
Dışarıdan et alımı olmadığını, yalnızca Yüksekova’dan temin edebildiklerini söyleyen Yaşar, “Şu anda dışarıdan et gelmiyor, sadece merkezden alabiliyoruz, onu da zar zor alıyoruz. Şartlar uygun değil. Tedbirler halen devam ettiği için et bulmakta çok zorlanıyoruz” diye konuştu.
“Büyükbaş hayvan bulmakta zorluk çekiyoruz”
Yaşar, hayvan fiyatlarında da ciddi değişiklikler yaşandığını belirterek, “Fiyatlarda özellikle küçükbaş hayvanlarda düşüş var. Küçükbaş hayvanda ise kilo başı neredeyse 70, 80, 100 TL’ye yakın düşüş yaşandı. Ancak büyükbaş hayvan bulmakta zorluk çekiyoruz. Bunun nedeni tarımsal işlemler; hayvanları kesebilmek için önce küpeleme ve rapor alma gibi prosedürleri tamamlamamız gerekiyor. Et bulamıyoruz, yetkililerden adım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Şu anda büyükbaş hayvanın kemiksiz kilogram fiyatının 600 TL’den aşağı olmadığını aktaran Yaşar, küçükbaş etin ise 450 ile 500 TL arasında değiştiğini belirtti.
Kasaplar, uzun süredir devam eden bu durumun sektöre büyük zarar verdiğini vurgulayarak, yetkililerden gerekli adımların bir an önce atılmasını talep ediyor.
