Yüksekova’da yem krizi: Besiciler saman bulamıyor
Hakkari’de uzun süren kış ve erimeyen karlar nedeniyle yem stokları tükenirken, Yüksekova’da saman talebi karşılanamıyor, çok sayıda besici eli boş dönüyor.
Hakkari’de bu yıl etkisini uzun süre sürdüren kış mevsimi, hayvancılıkla geçimini sağlayan besicileri zor durumda bıraktı. Özellikle kar yağışının yoğun olduğu ve meralarda hâlâ kar örtüsünün kalkmadığı köylerde, vatandaşların yem stokları hızla tükendi.
Yüksekova’da saman satışlarının yapıldığı noktalarda yoğunluk yaşanırken, ilçeye getirilen samanın talebi karşılamadığı görüldü. İpekyolu Caddesi üzerinde saman kuyruğunda bekleyen çiftçiler, saatlerce beklemelerine rağmen çoğu zaman ürün temin edemeden geri dönüyor.

Saman satışı yapan işletmelerin önünde uzun kuyruklar oluşurken, satıcıların talebi karşılayabilmek için isim listesi alarak sırayla satış yaptığı öğrenildi. Ancak gelen ürün miktarının yetersiz olması nedeniyle birçok besici sıraya girmesine rağmen saman alamıyor.

"Bugün buraya traktörleriyle gelen birçok çiftçi eli boş döndü"
Saman almak için bekleyen çiftçilerden H. Necat Dönmez, yaşadıkları durumu anlatarak, “Perişan durumdayız. Ne saman var ne başka bir şey. Hayvanlarımız telef olmak üzere. Burada gördüğünüz gibi birçok kişi saman almaya çalışıyor. Bugün bir TIR saman geldi yetmedi. Yarın da gelecek deniliyor ama bu şekilde çözüm olmaz. Yüksekova Tarım İlçe Müdürlüğü, Yüksekova Kaymakamlığı ve Hakkari Valiliği’nden çiftçilerin desteklenmesi için acil yardım bekliyoruz. Eğer destek verilmezse çok vahim durumlar yaşanabilir. Şu anda satıcılar alıcıların isim listesini almış ama yetmiyor. Sırayla satılıyor. Bugün buraya traktörleriyle gelen birçok çiftçi eli boş döndü. Sadece bugün 50-60 kişi geri döndü. Yüksekova’nın potansiyeli yüksek, talep aniden oluşunca karşılık verilemiyor” dedi.

Yetkililerin bölgedeki yem ihtiyacına yönelik nasıl bir adım atacağı merak edilirken, besiciler acil destek çağrısında bulunuyor.