Yüksekova'da uçkun köküne yoğun ilgi: Kilosu 650 TL'yi buldu
Yüksekova’da şifalı bitkiler arasında yer alan uçkun kökü, hem bölgede hem de batı illerinde talep görüyor. Halk arasında bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılan kurutulmuş uçkun kökünün kilosu 650 liradan satılıyor.
Yüksekova’da baharatçılarda satışa sunulan uçkun kökü, son günlerde vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Halk arasında şeker ve böbrek hastalıkları ile sindirim sorunlarına iyi geldiğine inanılan uçkun kökü, farklı şekillerde kullanılıyor.

Yüksekova’da baharatçılık yapan Serkan Kaplan, ışkın, uçkun ya da dağ muzu olarak bilinen kökün bölgede çokça bulunduğunu ve talebin arttığını belirterek, “Uçkun kökü genellikle bahar aylarında toplanıp kurutuluyor. Vatandaşlarımız bunu bazen sirke yaparak, bazen de toz haline getirip suya karıştırarak tüketiyor. Son dönemlerde özellikle İstanbul, Bursa ve Antalya gibi batı illerinden de yoğun talep alıyoruz. Kilosu şu an 650 TL. Biz genellikle köylülerden temin ediyoruz, onlar dağlardan toplayıp temizleyerek bize getiriyorlar” dedi.

Kaplan, kökün doğaya zarar vermeden toplandığını da vurgulayarak, “Uçkun kökü çok uzun oluyor ama köylüler çıkarırken tamamını almıyor. Böylece kök zarar görmüyor ve sonraki yıl yeniden çıkabiliyor. Geçen yıl dökülen tohumlarıyla bu yıl daha da fazlası yetişti. Yani doğada kaybolmuyor” ifadelerini kullandı.

Kaplan ayrıca, Yüksekova, Esendere, Dağlıca ve Şemdinli bölgelerinden toplanan uçkun kökünün batı illerine de gönderildiğini sözlerine ekledi.