Yüksekova'da tandırlar Ramazan için yakıldı

Yüksekova'da tandırlar Ramazan için yakıldı

Yüksekova’da her ramazan ayı arifesinde kadınlar tandır başına geçerek ramazan boyunca sahurda tüketecekleri tandır ekmeklerinden pişiriyor.

Yüksekova'da kadınlar tandırlarını bugün Ramazan ayı için yaktı. Kürtçe'de "kade" denilen ve daha çok sahurda yenilen cevizli içli ekmek yapımı için sabahın erken saatlerinde tandırları yakan kadınlar akşam saatlerine kadar ekmek pişirdi.

Yeni mahalledeki bir tandır evinde ekmek pişiren kadınlar "Kade" ekmeğinin ramazanın vazgeçilmezi olduğunu belirterek, "Biz ekmeği elektrikli fırında da yapıyoruz bazen ama ramazanın bir özelliği olmalı diyerek onun saygısına hürmetten daha güzel ve emek isteyen işlere el atıyoruz. Dini değerlere kıymet veriyoruz. Ramazan ayı için her türlü yardım elini uzatırız. Biz özellikle böyle zorlu işlerde birbirimizi yalnız bırakmayız. Tandır ekmeği yapmak için en az 3 kişi birlikte çalışmalı. Yoksa bir kişi için yapımı zor ve aşırı yorucu olur” dediler.

tandir-ekmegi.jpeg

Kade tarifi

Kadınlar kade tarifini şöyle anlattı:

“Kade hamuru için; un, yağ, süt, yumurta, tuz, maya ve su katılarak yoğrulur ve yaklaşık 3 saat ekşimeye bırakılır. Kadelerin iç harcı içinse; tencerede kızartılan yağın içine; un, ezilmiş bolca ceviz içi, tuz ve birazcık su katılarak kavrulur. Bu aşamalardan sonra artık tandıra odun veya tezek atıp yakıyoruz. İçine attığımız malzemeler yanıp köz olunca artık kade yapımına başlıyoruz. Kadelerin büyüklüğü kişinin isteğine bağlı yapılıyor. Bazıları büyük bazıları da küçük yapıyor. Ele alınan yufka fazla açılmadan içine yaptığımız cevizli karışımı koyuyoruz sonra iki ele alınıp ortasının her yerine dağılması için biraz açılıyor ondan sonra tandıra yapıştırıyoruz. Kızarınca da tandırda dağılmaması için dikkatlice çıkarıyoruz.”

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.