Yüksekova'da son iki yılda 2 bin 457 hayvan tedavi edildi

Yüksekova'da son iki yılda 2 bin 457 hayvan tedavi edildi

Yüksekova'da Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne son iki yılda getirilen 2 bin 457 hayvan tedavi edildi.

Yüksekova ilçesinde, 2 yıl önce hizmete açılan Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yoğun bakım ünitesi, yaşlı, engelli ve yavru köpek bölümleri bulunuyor.

Merkeze gelen sokak ve yabani hayvanlar, merkezdeki görevli veteriner hekimlerin kontrolünde gerekli bakım ve tedavileri yapılıyor. Şu an itibariyle 350 hayvanın barındığı merkezde 3'ü veteriner hekim, 6 kişi görev yapıyor.

whatsapp-image-2022-12-10-at-13-17-26.jpeg

Merkezde son iki yılda 2 bin 457 hayvan tedavi edildi, bu hayvanlardan 450 kedi ve köpek ise kısırlaştırıldı. Tedavileri tamamlanan vaşak, çakal, sakallı akbaba, porsuk, tilki, kuş ve dağ keçileri gibi birçok yabani hayvan da doğal yaşam alanlarına bırakıldı. Yüksekova ve çevre köylerden yaralı getirilen sahipsiz köpek ve kediler burada aşı, tedavi ve gerekli ameliyatları yapıldıktan sonra da getirildikleri bölgeye tekrar bırakılıyor.

whatsapp-image-2022-12-10-at-13-18-11.jpeg

Merkezde görevli Veteriner hekimi Hekim Kaçan, tedavileri tamamlanan birçok yabani hayvanın doğal yaşam alanına bırakıldığını söyledi. Doğada çeşitli nedenlerle yaralanan veya bitkin halde bulunan tilki, kuş, akbaba, kartal, vaşak, kurt ve dağ keçisi gibi yaban hayvanların da merkeze getirildiğini belirten Kaçan, şöyle konuştu:

"Buraya, tedavi için getirilen hayvanlara özenle bakılıyor. Tedavi süreci tamamlanan hayvanlar, iyileşmelerinin ardından ise tekrar doğaya salınıyor. Daha önce ilçede hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezi yoktu. Kısırlaştırmalar çok az sayıda yapılıyordu. Bu merkez açıldıktan sonra böyle bir imkan sağlandı. Köpekleri yaşam alanlarından alıp, burada gerekli bakım ve kısırlaştırmaları yaptıktan sonra küpelerle işaretleyip, tekrar doğal yaşam alanlarına bıraktık. Son iki yılda 450'ye yakın köpek ve kediyi kısırlaştırdık. Bu süre zarfında birçok kedi ve köpeğin bakımını da üstlendik. Merkezimize gelen 3 vaşak, 3 çakal, 4 akbaba, 1 porsuk, 2 kurt, 8 tilki 35 kuş ve 2 dağ keçisinin tedavilerini de burada yaptık. Tedavilerini yaptığımız yabani hayvanları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüyle beraber tekrardan yaşam alanlarına bıraktık."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum