Yüksekova'da mantarın kilosu 400 TL'den satılıyor

Yüksekova’da yoğun çabalar sonucunda toplanan mantarlar, Cengiz Topel Caddesi'nde kilosu 400 TL'den alıcı buluyor.

Yüksekova'nın yüksek kesimlerindeki yağışlar, mantar yetişmesine olanak tanıyor. Ancak bu mantarların toplanması, yoğun çaba gerektiriyor. Zorlu sürecin ardından toplanan mantarlar, Cengiz Topel Caddesi'nde kilosu 400 TL'ye satılıyor.

whatsapp-image-2024-05-09-at-18-43-58.jpeg

“Bu tür işler çok zahmetli olduğu için herkes yapamıyor”

Geçimini pancar ve bu tür mantar satışlarıyla sağlayan Osman Orhan, gecenin saat 3'ünde dağların yüksek kesimlerine doğru yol aldıklarını ifade etti. Orhan, "Biz bunlara Givark veya Gark diyoruz. Biz 7 kişilik grup olarak yaklaşık 10 saat boyunca dağların yüksek kesimlerinde mantar bulup toplamaya çalışıyoruz. Ben bugün satmak için 3 kilo toplayabildim. Bu tür işler çok zahmetli olduğu için herkes yapamıyor" dedi.

whatsapp-image-2024-05-09-at-18-44-05.jpeg

“400 TL çoktur denilebilir ama zor koşullarda topluyoruz”

Ailesinin geçimini bu işlerle sağladığını belirten Orhan, "Belki 400 TL çoktur denilebilir, ama inanın ki çok zahmetli zor koşullarda topluyoruz. Kerkol denilen bir bitkinin mantarı bunlar, güzel kurtlu falan da değil. Tadı gerçekten de etten daha güzel. Doğal bir ortamda yetiştiği için birçok şeye deva olarak görülüyor" şeklinde konuştu.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.