Yüksekova'da KURDİ-DER'in Kürtçe bilgi yarışmasına ilgi

Yüksekova'da KURDİ-DER'in Kürtçe bilgi yarışmasına ilgi

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde, KURDİ-DER Yüksekova şubesi tarafından, 21 Şubat Dünya Anadili Günü kapsamında ‘Kürt Dili, Tarihi ve Edebiyatı’ konulu bilgi yarışması düzenlendi. Kürtçe hazırlanan ve bu sene ikincisi yapılan yarışma, yoğun ilgi gördü.

ERKAN UÇAK - SEMRA AKTAN / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA – İlçenin İpek Yolu Caddesi üzerinde bulunan Rona Class Düğün Salonu’nda yapılan yarışmaya Yüksekova, Esendere ve Büyükçiftlik Belediyelerinin BDP adayları, BDP PM Üyesi Abidin Eniş, BDP ilçe yönetimi, Barış Anneleri İnisiyatifi, Tuhad-Fed, Meya-Der, Eğitim-Sen, Belediye Meclis Üyeleri, Gever Kültür ve Sanat Merkezi, Kurdi-Der çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

haberinfoto.jpg

21 Şubat Dünya Anadili Günü kapsamında hazırlanan ve Rojava’da ilan edilen kanton yönetimlerine adanan yarışma,  yakın tarihte hayatlarını kaybeden M.Reşit İşbilir, Veysel İşbilir ve Bêmal Tokçu anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

haberingoruntuleri.gif

Ardından konuşan KURDİ-DER Yüksekova Şubesi Başkanı Arife Kutlar Kürtçe dilinin önemine dikkat çekerek, Kürtlerin son iki yıl içerisinde önemli bir süreçten geçtiklerini söyledi.

Bu süreçte yaşanan acı olayların yanı sıra Kürtlerin moral ve motivasyonları açısından keyifli günlerde de bir arada olmaları gerektiğini belirten Kutlar, “Halkımız çok zor dönemlerde önemli bir direniş sergileyerek başarılı olmayı bilmişlerdir. Bütün imha politikaları ve baskılara rağmen Kürtler, her zaman Rojava direnişi gibi Öcalan çizgisinde ilerleyecektir. İçerisinde olduğumuz çözüm süreci de herkesin bildiği gibi Öcalan ve Kürtlerin yıllardır verdiği mücadele sonucunda oluşmuştur. 21 Şubat Dünya Anadili kapsamında hazırladığımız bu yarışmayı da yakın tarihlerde Yüksekova’da hayatlarını kaybeden M.Reşit İşbilir, Veysel İşbilir ve Bemal Tokçu’ya adıyoruz. Aynı zamanda yine bu süreçte ilan edilen Rojava kanton yönetimlerini de selamlıyoruz” dedi.

Dünya Anadili gününde bütün halkların dilini özgürce konuşması gerektirdiğini belirten BDP PM Üyesi Abidin Eniş ise dilin var olması; insanın, halkın var olması anlamı taşıdığını ifade ederek “Yıllardır Kürt halkının dili yasaklanmıştır. Her ne kadar Kürtçe yasaklansa da halkımız örf ve adetlerini kendi dillerinde yaşatıp savunmaktadırlar. Dili olmayan bir insanın ‘varım’ demesi mümkün değildir. Bu yüzden halkımızın diline, kültürüne sahip çıkması gerekmektedir. Önümüzde oldukça önemli olan yerel seçimler var. Kürt halkının yüz yıllardır yok sayıldığı maruz kaldığı baskılara gereken cevabı vermelidir. Kürtlerin bu seçimlerde kendilerine, önderlerine sahip çıkması gerekiyor. Halkımızı yüz yıllardır kendilerini yok sayan, inkâr eden, dillerini yasaklayan, topraklarını elinden alan kesimlere gereken cevabı vereceğinden eminiz” dedi.

Son olarak konuşan Yüksekova BDP ilçe yöneticilerinden Mehmet Çapraz da Kürt halkının çok önemli bir süreçten geçtiğini belirterek “Rojava’da bütün zorluklar ve imkânsızlıklara rağmen büyük bir mücadele veriliyor. Ancak orada mücadele veren Kürtler, özellikle AKP gibi gizli güçlerin destek verdiği çeteler tarafından katlediliyor. Aynı zamanda orada kendilerini Müslüman olarak ifade eden bazı gruplar fetva vererek Kürtlerin ölümünü kendilerine sevap olarak kabul ediyor ve adeta meşrulaştırıyorlar. Kendine Müslüman’ım diyen her kimse bu durumu kabul edemez. İslamiyet’te de hiçbir zaman böyle fetvalar ilan edilmemiştir. Aslında burada yapılmak istenen Kürtleri yok saymak ve imha etmektir. Biz buna asla izin vermeyeceğiz. Öcalan ve Kürt halkının mücadeleleriyle başlayan bu sürece de halkımızın her zaman destek vermesi ve bu süreçte meydana gelen bütün sorunlara karşın her zaman dik durması gerekiyor. Önümüzde olan seçimler de Kürt Halk Önderi Öcalan için bir amaç değil araçtır. Bu araç da Öcalan için bir referandum niteliği taşıyor. Aynı zaman da bütün Kürtler için ve Ortadoğu’da yaşayan diğer halklar için de özgürlük anlamı taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Yüksekova Belediye’si spor kulübüne ait folklor ekibi sahne aldı. Yaklaşık 5 dakika süren halay gösterisinin ardından Kurdi-Der çalışanlarının oluşturduğu koro, Kürtçe şarkılarla salondakilere müzik ziyafeti verdi.

Programın sonunda geçilen ve yoğun ilgi gören Kürtçe bilgi yarışmanın jüri üyeliğini; Dilber Uzunköprü, İhsan İşbilir ve Rıdvan Önder yaptı.

Her grubun üç kişiden oluştuğu yarışmada toplam 15 grup yarıştı. ‘Kürt Dili, Tarihi ve Edebiyatı’ olmak üzere 3 kategoride toplam 25 sorunun sorulduğu yarışmada ‘Koma Pışgıriyé’  adlı grup birinci olurken, ‘Koma Behdinan’ grubu ikinci, 'Eğitim-Sen’ grubu da üçüncü oldu.

Yarışmada dereceye giren gruplara plaket takdim edildi. Yarışmada birinci olan ‘Koma Pışgıriyé’ gruba ödüllerini Aycan İşbilir verdi. Öte yandan yarışmada ikinci gelen ‘Koma Behdinan’ grubu ise aldıkları plaketi İşbilir ailesine armağan etti.

Daha sonra etkinlik, salonda bulunanların Gever Kültür Merkezi sanatçılarının seslendirdiği Kürtçe şarkılar eşliğinde çektiği halaylarla sona erdi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.