Yüksekova’da kenger çekirdeği geçim kaynağı oldu

Yüksekova’da kenger çekirdeği geçim kaynağı oldu

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde doğadan toplanan kenger çekirdeği, hem geleneksel lezzetlerin vazgeçilmezi hem de bölge halkı için önemli bir gelir kapısı haline geldi.

Yüksekova’nın dağlık alanlarında doğal olarak yetişen kenger bitkisi, bölgede hem mutfaklarda hem de ekonomide değerini koruyor.

whatsapp-image-2025-10-04-at-15-25-18.jpeg İlkbaharda yemek, peynir ve sakız yapımında kullanılan kenger, sonbaharda kuruyan bitkisinden elde edilen çekirdekleriyle vatandaşlara ek gelir sağlıyor.

whatsapp-image-2025-10-04-at-15-26-22.jpeg

Yaklaşık 30 yıldır bu işi sürdüren Muhyet Es, her yıl dağlık bölgelerden toplanan kenger çekirdeklerini satın alarak atölyesinde işliyor. Ayrıştırma işleminin ardından çekirdekleri “kenger çekirdeği” olarak Irak’a pazarladığını belirten Es, bu alanda önemli bir ticaret ağı oluşturduklarını söyledi.

whatsapp-image-2025-10-04-at-15-25-19-1.jpeg

“Yıllık ortalama 400 ton kenger çekirdeği ihracatı yapıyorum” diyen Es, “Kenger çekirdeklerini kendi atölyemde ayıklayıp tonlar halinde Irak’a gönderiyorum. Şu anda bölgede bu ürünü işleyen bir tesis bulunmuyor. Bunun için proje hazırlayıp ilgili kuruma sunduk. İnşallah yakın zamanda bu tesisi ilçemize kazandıracağız” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2025-10-04-at-15-25-19.jpeg

Kenger çekirdeğinin Hakkari ekonomisine ciddi katkı sağlayabileceğini belirten Es, “Çekirdekler kırsal köylerde vatandaşlar tarafından toplanıyor. Biz de onlardan kilosunu 450 ile 700 lira arasında alıyoruz. Atölyemizde ayıklanan çekirdekler Irak’ta kavrulup satışa sunuluyor. Hakkari’de yetişen kengerin kalitesi, diğer bölgelere göre çok daha yüksek” diye konuştu.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum