Yüksekova'da kayıp yakınları 8 yıl sonra yeniden eylemde

Yüksekova'da kayıp yakınları 8 yıl sonra yeniden eylemde

Yüksekova'da kayıp yakınlarının yasaklar nedeniyle ara vermek zorunda kaldığı eylem, 8 yılın ardından yeniden başladı. İHD Hakkari Şubesi'nden Pınar Zengin Şen, kayıplar bulunana ve failleri yargılanana kadar mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

Kayıp yakınları, 1990'lı yıllarda gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetlerinin açığa çıkarılması ve sorumlu kişilerin yargılanması talebiyle başlattığı mücadele kesintisiz bir şekilde devam ediyor. 7 Mayıs 1995 tarihinde "Gözaltındaki kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın" talebiyle Galatasaray Meydanı’nda oturmaya başlayan Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın başlattığı mücadele daha sonra farklı kentlerde başladı. Kayıp yakınlarının kar kış demeden her hafta bir araya geldiği kentlerden biri de Yüksekova ilçesi oldu. 

690x450nc-hkr-20-02-2024-ihd-8-yil-sonra-alanlarda8.jpg

Buradaki ilk eylem, 30 Kasım 2013 yılında başladı. Kayıp yakınları, 2015-2016 yılları arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle eylemlerinin 99’uncu haftasında eylemlerine ara vermek zorunda kaldı.

690x450nc-hkr-20-02-2024-ihd-8-yil-sonra-alanlarda9.jpg

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, ara verdikleri eyleme 8 yılın ardından yeniden başladı. 2023 yılının Aralık ayında bir araya gelmeye başlayan kayıp yakınları, benzer talepleri dile getiriyor. 

690x450nc-hkr-20-02-2024-ihd-8-yil-sonra-alanlarda3.jpg

'BU BİR HAK ARAYIŞIDIR'

Yeniden başlayan eylemlerine dair konuşan İHD Hakkari Şube yöneticilerinden Pınar Zengin Şen, eylemlerine ara vermelerinde kentteki yasakların etkili olduğunu ifade etti. Kentte 70’in üzerinde kayıp olduğunu aktaran Şen, Galatasaray Meydanı'ndan başlayarak diğer kentlere yayılan eylemlerinin haklı bir mücadele olduğunu söyledi. 

690x450nc-hkr-20-02-2024-ihd-8-yil-sonra-alanlarda6.jpg

Bu direnişlerini her koşulda sürdüreceklerini vurgulayan Şen, yetkililerin yaşanan faili meçhul cinayetlerden utanç duyması gerektiğini ifade etti. Zengin, "Türkiye, bu sorumsuzluğun bedelini en azından faillerin ortaya çıkartarak ödemeli. Bu failleri yargılamalı ve bir yaptırım uygulamalıdır. Bunun için mücadele etmemiz gerekiyor. 2016 yılında bizi yıldırmaya çalışanlara karşı, eylem ve etkinlik yasaklarına rağmen eylemimizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu bir hak arayışıdır. Katledilen insanların ailelerine verdiğimiz sözlerdir" şeklinde konuştu. 

‘FAİLLER CEZALANDIRILMALI’

Kayıpları aramaktan, akıbetlerini sormaktan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Zengin, şunları söyledi: "Tek bir çözüm yolu var; faili meçhullerimizin katilleri ortaya çıkarılarak, cezalandırılacak. Bununla birlikte ailelerimize, evlatlarının ve yakınlarının bedenleri teslim edilmeli. Bizler bu haklı mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Katiller bulunsun, faili meçhulleri bedenlere bizlere teslim edilsin" diye kaydetti. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.