Yüksekova’da kadınlara ilk yardım eğitimi verildi

Yüksekova’da kadınlara ilk yardım eğitimi verildi

Yüksekova’da kadınlara, acil durumlarda hayat kurtaran ilk yardım bilgileri hem teorik hem uygulamalı olarak anlatıldı.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, Eski Kışla Mahallesi’nde yer alan Aile Destek Merkezi 2’de kadın kursiyerlere yönelik ilk yardım eğitimi verildi. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Dr. Sabriye Sarıgöl tarafından verilen eğitim, saat 14.30’da başlayıp yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

whatsapp-image-2025-05-07-at-20-05-31-2.jpeg

Program, erişkinlerde temel yaşam desteği (TYD) konusuyla başladı. Dr. Sarıgöl, temel yaşam desteğinin kalp atışı ve solunumu durmuş bireylerde, profesyonel yardım gelene kadar yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, “Eğer kişi bilincini kaybetmişse önce güvenli bir ortam sağlanmalı, ardından kişiye seslenilerek bilinç kontrolü yapılmalıdır. Yanıt yoksa 112 acil servis aranmalı ve kişiye hemen kalp masajına başlanmalıdır. Kalp masajı, göğüs kafesinin ortasına, iki el üst üste gelecek şekilde, dakikada 100–120 bası hızında yapılmalı. Her 30 göğüs basısından sonra 2 kez suni solunum uygulanarak müdahale sürdürülmelidir” dedi.

whatsapp-image-2025-05-07-at-20-05-31-3.jpeg

Eğitimin ikinci bölümünde havayolu tıkanıklığında ilk yardım anlatıldı. Dr. Sarıgöl, boğaza yabancı cisim kaçması durumlarında yapılacak müdahalelerin hayati önem taşıdığının altını çizerek, “Kısmi tıkanıklıkta kişi öksürebilir ve konuşabilir. Bu durumda cesaretlendirilerek öksürmeye devam etmesi sağlanır. Ancak kişi konuşamıyor, nefes alamıyor ve rengi morarmışsa tam tıkanıklık vardır. Bu durumda hemen Heimlich manevrası yapılmalıdır. Kişinin arkasına geçilip bir el yumruk haline getirilir ve göbek deliği ile göğüs kafesi arasına yerleştirilir. Diğer el yumruğun üstüne konularak içe ve yukarı doğru itilir. Bu hareket yabancı cismin dışarı çıkmasını sağlar” diye aktardı.

whatsapp-image-2025-05-07-at-20-05-31-1.jpeg

Katılımcılar hem anlatımları ilgiyle takip etti hem de sorular sorarak aktif şekilde sürece katıldı. Eğitimin sonunda Dr. Sarıgöl, “Bu bilgiler her bireyin bilmesi gereken temel becerilerdir. Acil bir durumda doğru müdahaleyle bir hayat kurtarabilirsiniz” diyerek eğitimlerin önemine dikkat çekti.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.