Yüksekova'da hava kirliliği insan sağlığını tehdit ediyor

Yüksekova'da hava kirliliği insan sağlığını tehdit ediyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde havaların soğuması ile birlikte artan hava kirliği tehlikeli boyuta ulaşarak insan sağlığını tehdit edecek noktaya vardı.

BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA – Yüksekova’da havaların soğuması ile birlikte kalitesiz kömür kullanımı nedeniyle hava kirliliği ciddi boyutlara ulaştı. İnsan sağlığını tehdit edecek noktaya ulaşan hava kirliliği için vatandaşlar tedbir alınmasını istiyor. Caddelerden geçen vatandaşlar, yakılan kalitesiz kömürün saçtığı kötü koku ve dumandan etkilenip nefes almakta güçlük çekiyor.

Çarşı merkezinde bacası bozuk binalardan sızan dumanlar ise esnaf ve vatandaşları mağdur ediyor.

"HASTALANMAMAK İÇİN HEM SOĞUKTAN HEM KİRLİ HAVADAN KORUNUYORUZ"

İlçede yaşayan İmad Taş adlı vatandaş kirli hava nedeniyle bazen evden çıkamadıklarını belirterek, “Yüksekova’da gördüğüm hava kirliliği hiçbir şehirde yok. Batıda böyle bir duruma denk gelemezsiniz. Kış aylarında hem soğuktan hem de kirli havadan korunarak sağlıklı kalmaya çalışıyoruz. Yetkililerin bu kalitesiz ve kaçak kömürlerin biran önce önüne geçmesi lazım” dedi.

i-1-20151211152848.jpg

HDP'Lİ AKDOĞAN DOĞALGAZ ÇALIŞMALARINI SORDU

Bazı vatandaşlar hava kirliliğinin azalması için Hakkari il ve ilçelerine doğalgaz hatlarının döşenmesi gerektiğini ifade ederken, HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan da doğalgaz çalışmaları hakkında TBMM’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

i-3-384.jpg“Türkiye’de 1988 yılında ilk kez Ankara’da evsel ve ticari olarak kullanıma başlanan doğalgaz serüveni daha sonra ki yıllarda sanayi bölgesi olarak tanımlanan İstanbul, Bursa, İzmit illerinde kullanılmaya başlamasıyla yavaş yavaş kullanım alanı genişlemiştir” diyen Akdoğan, “2014 tarihi itibariyle doğalgazın ulaştığı il sayısı 74’e ulaşmıştır. BOTAŞ Bu tarihten sonra doğalgazın ulaştırılmadığı 7 ilden olan, Bitlis, Mardin, Bingöl ve Mardin’e 2014 yılı içinde doğalgaz hattının ulaştırılacağını açıklamıştı. Doğalgazın henüz ulaştırılamadığı Hakkâri, Dersim ve Artvin’e ise 2016 yılında doğalgazın ulaştırılacağını açıklamıştı” ifadelerini kullandı.

"DOĞALGAZ ÇALIŞMALARINA YÖNELİK ÇALIŞMA GÖRÜNMEMEKTEDİR"

BOTAŞ’ın her il için DGBH “Arazi Etüt Harita ve Kamulaştırma Mühendislik İşi” çalışmalarına başladığını kaydeden Akdoğan, “Hakkâri ilimiz için 12.12.2013 tarihinde başlayan proje çalışmaları 27.04.2015 Tarihinde bitiriliyor ve ilgili firma tarafından kesin kabulünü yaptırıyor. Yapılan çalışmanın sonucunda Van ilinden Hakkari’ye gelecek olan doğalgaz hattının Bağışlı ’da iki ayrı hat halini getirilerek bir bölümü Hakkari merkeze, bir bölümü de Yüksekova ilçemize götürüleceği belirtiliyor. Söz konusu mesafenin 185 KM olarak belirleniyor ve bu mesafede yapılacak işin 720 günde tamamlanacağı öngörülüyor. Ancak daha önce yapılan açıklamalarda Etüt ve Mühendislik işleri bitiminin ardından 2015 yılı sonunda yapım ihalesinin yapılacağı bilgisi veriliyor. Fakat Hakkari için öngörülen yapım ihalesi ve yapım çalışmalarına yönelik görünürde bir şey bulunmamaktadır” dedi.

Akdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a yanıtlaması talebiyle şunları sordu:

1- Hakkâri ilimize ulaştırılacak doğalgaz projesinin bütün aşamaları bitmiş olmasına rağmen neden hala yapım ihalesi yapılmamıştır?

2- Hakkari’ye doğalgaz ulaştırma kesin tarihi ne zamandır?

3- BOTAŞ’ın 30.03.2015 Tarihinde yaptığı açıklamada Hakkari, Dersim ve Artvin illerine 2016 yılı içinde doğalgazın ulaştırılacağını açıklamıştı. Hakkari ili ile ilgili henüz yapım ihalesi yapılmamış bu proje 2016 yılında nasıl bitecek?

4-Hakkâri ili ile birlikte 2016 yılında doğalgazın ulaştırılması planlanan Dersim ve Artvin illerinde bu süreç hangi aşamadadır? Bu illere doğalgaz ulaştırıldı mı veya ulaştırma kesin tarihi ne zamandır?

5- Doğalgazın ulaştırılmadığı Hakkari, Şırnak baz alındığında buraya doğalgazın ulaştırılmamasının nedenleri siyasi midir? Bu illere siyasi kimliklerinden dolayı mı doğalgaz ulaştırılmıyor?

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.