Yüksekova'da 'fındık kabuğu' sobalarına rağbet

Yüksekova'da 'fındık kabuğu' sobalarına rağbet

Yüksekovalılar, uzun geçen kış mevsiminde ucuz ve temiz ısınmanın yolunu kilosu 50 kuruşa satılan fındık kabuğunda buldu.

Kış mevsiminin uzun ve sert geçtiği Hakkari Yüksekova'da yaşayan halk, pahalı olmasının yanı sıra hava kirliliğine yol açıp, özellikle astım ve diyaliz hastalarını olumsuz etkileyen kalitesiz kömürden ve odundan vazgeçip, ucuz ve temiz ısınmak için fındık kabuğuna yöneldi. Kentteki ev ve işyerlerinde ısınmak için fındık kabuğu kullanılması, özellikle son iki yıldır giderek büyük rağbet görmeye başladı. 

Fındık kabuğunun satış kilosu 50 kuruş. Günde ortalama 10 kilo fındık kabuğu yakılarak ısınma ihtiyacı karşılanabiliniyor. Fındık kabukları ise Karadeniz kentlerinden getirtiliyor. 

Demirci ustaları tarafından imal edilen sobaların fiyatı ise, ebatlarına göre 200 ile 300 TL arasında.

MALİYETLER DÜŞTÜ

Daha önce ısınmak için tonu kömür kullandığını ve yılda 3,5 ila 4 ton arasında kömür almak zorunda kaldığını belirten soba satıcısı İlhan Dinçer, hala tonu 700 TL olan kömür kullanmaya devam etmesi halinde yakıt giderinin 3 bin TL'yi bulacağına dikkat çekti.

Fındık kabuğunun kömüre göre oldukça hesaplı olduğunu dile getiren Dinçer, ortalama 1 ton 600 kilogram kullandığını fındık kabuğunun kömüre göre yine yüksek ısı kalorisine sahip olduğunu belirtti. Dinçer, hesaplı olmasının yanı sıra çevreci, dumansız ve kokusuz bir ısı kaynağı olması nedeniyle de fındık kabuğunu tercih ettiklerini ifade etti. Dincer, "Daha önce ısınmak için kömür sobası kullanıyorduk. Temizliği zordu, bizi uğraştırıyordu ve maliyeti fazlaydı. Fındık kabuğunun ısı verimi yüksek, kömüre göre de oldukça hesaplı" dedi. 

HEM EKONOMİK HEM ÇEVRECİ

Kafe işletmecisi Hüseyin Dayan de, hem ekonomik hem de çevreci bir ısınma aracı olması nedeniyle fındık kabuğu yakmaya başladığını dile getirdi. 

"Daha önceleri kömür kullanıyorduk ancak kömürden dolayı hem müşterilerimiz hep biz çok rahatsız oluyorduk” diyen Dayan, fındık kabuğunun ise kullanım açısından daha pratik olduğunu belirtti.

MA / Fethi Balaban

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum