Yüksekova'da fahiş kira zamlarına esnaftan sitem

Yüksekova'da mülk sahiplerinin ekonomik sıkıntılarla boğuşan iş yeri sahiplerine yaptığı fahiş zamlar tepkilere neden oluyor.

Artan maliyetlere ve personel giderlerine ek olarak kiralara yapılan orantısız zamlar karşısında mağdur olduklarını belirten Yüksekova esnafı, yetkililerden çözüm bekliyor.

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle geçinmekte zorlanan ve giderleri karşılamakta belli bükülen esnafın durumuna değinen Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, "Yüksekova'da Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan yüksek kira artış problemi var. Fahiş denilebilecek bir yüksek artışla karşı karşıyayız. Mülk sahipleri orantısız bir şekilde kira artışı yapıyor ve bu bizim esnafımızı zorluyor" dedi.

"Bazı iş hanları %272 gibi bir artış yapmış"

2023 ve 2024 başında sürekli kira konusunu gündeme taşıdıklarını belirten başkan Çoğaç, "Mülk sahiplerine ricacı olduk kira artışlarını makul seviyelere çekin, enflasyon oranında, TÜİK verilerine göre ve yasal mevzuatına uygun şekilde kira artışını yapalım diye. Yüksekova'da kira artışları %100'ün üstünde. Bugün bile bazı iş hanları %272 gibi bir artış yapmış. Bu yüksek kira artışları esnafımızı olumsuz yönde etkiliyor" dedi.

Toplumun eski alım gücüne sahip olmadığını ifade eden Çoğaç, "Esnaf ve vatandaş bu durumu aşamıyor, tüketim azalınca esnafın cirosu düşüyor. Mülk sahiplerine tekrar çağrıda bulunuyorum; Bu yüksek kira artışlarına durdurun. Mülk sahipleri sahaya inip esnafla görüşsün cirolarını değerlendirsinler" dedi.

Yerelde mülk sahipleriyle değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden başkan Çoğaç, "Yaklaşık 150 mülk sahibiyle bireysel görüşmelerde bulunduk. %70'i aşan bir kesim başka bir mülk sahibi fiyatı artırınca, 'bizimde ondan aşağı kalır bir tarafımız mı var' diyerek kira artışı yapıyor" dedi.

"Biz kiraya çalışıyor durumdayız"

Mülk sahiplerinin ekonomik krize rağmen fahiş kira zamına esnaflardan Enes Göksal da sitem etti. Kira artışlarının ilçe esnafının ortak sorunu olduğunu belirten Göksal, "Bu konuda, Esnaf ve Sanatkarlar odası, Yüksekova Belediyesi ve yetkili her merci adım atmalı, oturup mülk sahipleriyle konuşmalı. Yüksekova'daki bu sorunun önüne geçilmeli. Biz bu durumdan çok muzdaripiz. Buranın belli bir potansiyeli var, müşteri döngüsü var artık maliyeti çıkaramıyoruz. Biz kiraya çalışıyor durumdayız" dedi.

"Mülk sahiplerinin fazla aç gözlü olmasına gerek yok"

Van'da bile kiraların bu kadar yüksek olmadığına değinen Göksal, "Yüksekova küçük bir yer. Büyük şehirlerle kıyaslayarak kira artışı yapmak doğru değil. Mülk sahiplerinin fazla aç gözlü olmasına gerek yok. Herkes kendine yeteri kadar alırsa hiç bir problem olmaz. Esnafı biraz düşünün, empati kurun. Biz her türlü konuşmaya açığız. Birbirimizle oturup konuşsak, eminim ki her şey daha güzel olacak" dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum