Yüksekova’da Buldan, Yıldırım ve Karay için adalet talep edildi

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, 230. hafta açıklamasında 1994 yılında öldürülen Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay dosyasını gündeme taşıyarak olayın aydınlatılması ve sorumluların yargılanması çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, 230. hafta kapsamında bir araya geldi. Açıklamaya Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı Şoreş Diri, DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Abdullah Kırmızıgül, DBP üyeleri, Yüksekova Zımangeh-Der üyeleri, İHD üyeleri ve kayıp yakınları katıldı.

img-1960.jpeg

Basın açıklamasını Hacı Karay’ın torunu Yasemin Baran okudu. Baran, 230 haftadır gözaltında kaybetme suçuna ve cezasızlık politikalarına dikkat çektiklerini belirterek, “230 haftadır inkâra karşı hakikati, cezasızlığa karşı adaleti savunuyoruz. Bu hafta da 33 yıldır hakikatin inkâr edildiği, faillerin cezasızlıkla korunduğu Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay için bir aradayız” dedi.

img-1952.jpeg

Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay’ın İstanbul’da yaşayan iş insanları olduğunu belirten Baran, “3 Haziran 1994 günü sabaha karşı Yeşilyurt’ta bulunan Çınar Oteli’nden birlikte çıktılar. Çok sayıda tanığın anlatımına göre, kendilerini polis olarak tanıtan silahlı kişiler tarafından durduruldular ve ‘ifadelerinizi alıp bırakacağız’ denilerek araçlara bindirilip götürüldüler” ifadelerini kullandı.

img-1977.jpeg

Olayın ardından ailelerin savcılık, polis ve ilgili kurumlara başvurduğunu ancak yakınlarının gözaltına alındığının reddedildiğini aktaran Baran, “4 Haziran 1994 tarihinde Buldan, Yıldırım ve Karay’ın işkenceyle sorgulandıktan sonra ateşli silahla öldürülmüş bedenleri Bolu’nun Yığılca ilçesi yakınlarında bulundu. Üzerlerinde kimliklerini gösteren hiçbir belge ya da kişisel eşya yoktu” dedi.

Dosyanın yıllarca sonuçsuz bırakıldığını ifade eden Baran, “Ailelerin ısrarlı başvuruları sonucunda hazırlanan iddianame Ankara JİTEM Davası’na dahil edildi. Yargılamalar sırasında çeşitli tanık beyanları, raporlar ve belgeler dosyaya girdi. Ancak tüm bunlara rağmen 13 Aralık 2019’da görülen karar duruşmasında Mehmet Ağar ve diğer sanıklar hakkında beraat kararı verildi” diye konuştu.

img-1940.jpeg

Baran, “Onlarca delil, görgü tanığı, meclis komisyon raporları ve itiraflara rağmen davalar zaman aşımına götürülmek suretiyle kapatılmaya çalışıldı. Biz insan hakları savunucuları olarak bugün buradan Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay için adalet talebiyle bir araya geldik. Kaç yıl geçerse geçsin Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

img-1965.jpeg

Pervin Buldan’ın mektubu okundu

Açıklamanın ardından DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan tarafından gönderilen mektup, İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz tarafından okundu.

Çapraz’ın okuduğu mektupta Buldan, “Bu haftaki Cumartesi Anneleri buluşmalarında hem İstanbul’da hem de Yüksekova’da Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay’ı anıyoruz. Yüksekova’ya gelme şartlarım oluşmadığı için İstanbul’daki anmaya katılıyorum. Kalbim ise sizlerle” ifadelerine yer verdi.

img-1980.jpeg

Buldan mektubunda, “33. yılına giren bu olay Türkiye tarihinin kara lekelerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir. Faillerinin yargılanıyormuş gibi gösterilmesi de adalet ve vicdan açısından ayrı bir sorun olarak hafızalarda kalmaktadır. Katillerini tanıdığımız, emri verenleri bildiğimiz bu cinayetlerin açığa çıkarılması ve sorumlularının yargılanması kayıp yakınlarının ve Cumartesi İnsanları’nın temel talebidir” dedi.

Mektubunda hakikatleri araştıracak ve geçmişle yüzleşmeyi sağlayacak bir komisyon kurulmasının önemine dikkat çeken Buldan, “Bu ülkeyi yönetenlerden beklentimiz budur. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizi unutmayacağız. Tüm katılımcı dostlarımıza selam ve saygılarımı gönderiyorum” ifadelerini kullandı.

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.