Yüksekova'da besicilerin zorlu kış mesaisi

Yüksekova'da besicilerin zorlu kış mesaisi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde besiciler, kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle meraya çıkaramadıkları hayvanlarını, yazın toplayıp biriktirdikleri otlarla besliyor.

Hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Yüksekova'da, kar yağışı ile besicilerin de zorlu mesaisi başladı. Besiciler, yazın topladıkları otlar ile meraya çıkaramadıkları hayvanlarını besliyor. Besiciler, kar kürekleri ile ezdikleri kar örtüsünün üzerine serilen otlarla küçükbaş hayvanlarını otlatıyor.

Onbaşılar (Hirmîn) köyü Ağaçlı (Alyawa) mezrasında hayvancılıkla uğraşan Mehmet Halit Aslan (38), kışın hayvancılığın çok zor olduğunu belirtti.

img-7016.jpg

Aslan, "Gün içinde zamanımızın büyük bölümünü küçükbaş hayvanlarla geçiyoruz. Hava çok soğuksa yemleme işlemini ağıllarda yapıyoruz. Havanın güneşli olduğu günlerde ise dışarıda, kar üstünde hayvanlarımızı otlatıyoruz. Hayvanlarımızı doğum süreçlerinde dışarı çıkarmıyoruz. Geçen yıla göre, bu sene hava şartları daha zor" dedi.

img-7017.jpg

Bu arada İl Özel İdaresi'ne bağlı Yüksekova Şantiye Şefliği ekipleri de kar nedeniyle kapanan köy ve mezra yollarında yol genişletme çalışması yaptı.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.