Yüksekova'da 25 Kasım paneli: İnsanı koruyan tek şey cesarettir

Yüksekova'da 25 Kasım paneli: İnsanı koruyan tek şey cesarettir

Yüksekova'daki panelde konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “İnsanı bu hayatta koruyan tek şey cesarettir. Mücadelemiz her zaman her alanda devam edecektir” dedi.

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi’nde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ilçe merkezinde bulunan bir otelde "Kadına yönelik şiddet ve özel savaş politikalarına karşı toplumsal mücadele" konulu panel gerçekleştirildi.

İnsan Hakları Derneği /İHD) Hakkari Şubesi'nin düzenlediği panele, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hakkari Milletvekili Öznur Bartın konuşmacı olarak katıldı. Panele, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinen Azad-TJA), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İHD Hakkari şube üyeleri, Hakkari Barosu Kadın Hakları Merkezi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Yüksekova Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi de katıldı.

‘ROJAVA’YA DÖNÜK SALDIRLARI KADINLARI HEDEF ALIYOR’

Panelde konuşan Bartın, kadınların hayatlarının her zaman her yerde direniş ve mücadele ile geçtiğini belirterek, kapitalist erkek egemen iktidarın başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyaya sirayet ettiğini ifade etti.

Bartın, “Filistin-İsrail savaşını tüm sıcaklığıyla korumasıyla birlikte Rojava'ya dönük saldırılar da hız kesmeden devam ediyor” dedi. İktidar tarafından Kuzey ve Doğu Suriye özerk yönetimlerine karşı saldırıların yapıldığını dile getiren Bartın, yapılan saldırıların özellikle kadınların ve sivil yerleşim alanlarına yönelik olmasına dikkati çekti. AKP-MHP erkek egemen sisteminin kadın kazanımlarına karşı kirli ittifak eliyle yürütülen savaş konseptinin devam ettiğini dile getiren Bartın, 90'lı yıllarda Kürtlere ve kadınlara karşı işlenen insanlık dışı suçları hatırlattı. AKP-MHP iktidarı tarafından atanan kayyımlar ve İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması gibi kadın kazanımlarına yönelik saldırılara değinen Bartın, iktidarının bu kez de kadınların nafaka hakkına göz diktiğini vurguladı.

690x450nc-hkr-24-11-2023-kadinlar-25-kasim-panel2.jpg

‘ŞİDDET YUKARIDAN ÖRGÜTLENİYOR’

Ardından konuşan Keskin, kasım ayının başlarından bu güne kadar 18 kadının şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, Türkiye coğrafyasında neredeyse her gün bir kadının katledildiğini belirtti. Keskin, “Neden kadın cinayetleri arttı? Neden biz ‘kadına yönelik şiddet politiktir’ diyoruz? Çünkü devletin kullandığı ötekileştirdiği nefret üreten dil önce kadına yönelik şiddet olarak yansıyor. Örneğin faşist parti lideri Devlet Bahçeli'nin her konuşmasından sonra şiddetin yeniden örgütlendiğine inanıyorum. Şiddet yukardan örgütlendiği sürece topluma yayılıyor ve bunun en büyük mağduru da maalesef ki kadınlar oluyor” diye konuştu.

Keskin, “Burası zor bir coğrafya, iktidar ve muhalefetin aynı kaynaktan beslendiği, aynı ideolojileri savunduğu zor bir coğrafyadan söz ediyoruz. Ben verilen her mücadelenin çok önemli ve umut verici olduğunu düşünüyorum. Umutsuz olmamak gerekiyor, insanı bu hayatta koruyan tek şey cesarettir. Bugün bütün dünya ‘Jin jiyan azadi’ haykırışını dile getiriyor. Mücadelemiz her zaman her alanda devam edecektir” dedi.

Panel etkinliği kadınların, “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla son buldu.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.