Yüksekova Belediye Eşbaşkanı Sarı tahliye edilmedi

Yüksekova Belediye Eşbaşkanı Sarı tahliye edilmedi

Tutuklu Yüksekova Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı’nın yargılandığı davanın ilk duruşmasının ardından mahkeme heyeti Sarı’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 9 Mart’a erteledi.

Hakkari'de 15 Ekim 2019 tarihinde yapılan ev baskını ile gözaltına alınan ve 17 Ekim günü Hakkari Adliyesi’nde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan ve 5 Kasım 2019 tarihinde Elazığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilen Yüksekova Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı’nın ilk duruşması Hakkari 3’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya SEGBİS ile katılan Sarı’nın duruşmasına avukatları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, HDP il ve ilçe eş başkanları ile ailesi katıldı.

Duruşma kimlik tespiti ile başladı. ‘Örgüt üyeliği’ suçlaması yöneltilen Sarı savunma yaptı.

‘İDDİALARI ASILSIZ VE KABUL ETMİYORUM’

Sarı kendisine yöneltilen iddiaların asılsız olduğunu belirterek, “Yapılan suçlamalar ve iddialar asılsızdır. 20 yıldır Yüksekova’da ve Hakkari’de Esnaf Odası Başkanlığı ve Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanlığı yaptım. Hiçbir dönemde suç olabilecek bir işim olmadı. Her dönem esnafımızla birlik içinde olduk. Eğer söylenenler doğruysa neden 20 yıldır biri çıkıp da bir şey demedi. Çünkü iddia edilen şey doğru değildir. Kaldı ki esnaflara kredi veriyormuşum. Bizim oda olarak böyle bir ne yetkimiz var ne de böyle bir görevimiz. Bu işleri esnafımız adına Esnaf Kefalet kooperatif yapıyor ve bu kurumun da bizimle bir alakası yok” dedi.

‘DÜŞÜNCELERİM SUÇ SAYILIYOR’

Sosyal medya paylaşımlarının ifade özgürlüğünden ibaret olduğunu belirten Sarı, “Sosyal medya hesaplarımda paylaşılan görüşleri ben paylaştım ve hepsi de barışı savunan söylem ve düşüncelerdir. Kaldı ki paylaştıklarım düşünce ifadesi hakkım olarak yapılan paylaşımlardır. BDP’ye üye olduğum söyleniyor. Ve burada suç teşkil eden eylemlerim olduğu iddia ediliyor. Ben sadece 31 Mart Yerel seçimlerinden önce HDP’ye üye oldum. Başka da hiçbir parti ve derneğe üye değilim. Yapılan suçlamaların tamamını ret ediyorum ve tahliyemi talep ediyorum” dedi. 

Ardından tanık ifadeleri dinlendi.

‘BANA MAL EDİLEN İFADELER TEM GÖREVLİLERİNCE YAZILDI’

Yapılan savunmanın ardından Kocaeli 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden SEGBİS ile katılan Sedat Karadağ, yıllardır cezaevinde bulunduğunu ve dosyada belirtilerek kendisine ait olduğu söylenen ifadelerin Yüksekova TEM şubede çalışan polisler tarafından hazırlandığını söyleyerek şunları ifade etti: “Benim ifadelerimde İrfan Sarı için kumbara olduğu söyleniyor. Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum. Dosyada Avukat huzurunda ifade alındı deniliyor. Bu doğru değil. Dosyada belirtilen ifadede gece 01.00’de alındı. Ama avukat ertesi gün gelip sadece ifadeleri imzaladı. Yani ifadeler avukat huzurunda alınmadı. Yazılan ifadeler hayal ürünüdür. İfadeler Yüksekova TEM şubesinin yazdıklarıdır. Bu konuda defalarca TEM şube hakkı da dilekçe verdiğim halde savcılık bu dilekçelerimi işleme koymadı. İfadeleri kabul etmiyorum yazılanlar iftiradır.”

 ‘BU İFADELER YALANDIR’

Ardından Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden SEGBİS ile duruşmaya katılan Abdullah Orhan da ifadelerin kendisine ait olmadığını ve gözaltında günlerce işkence gördüğünü belirterek, “Ben İrfan Sarı’yı tanımıyorum. Kesinlikle Savcı huzurunda ifade vermedim. 100 mahkemedir beni çağırdılar, galiba 100 tane dahasına da kalınacağım diye düşünüyorum. Van’da gözaltına alınıp Yüksekova ya götürülüp 6 gün işkence gördüm. Ne savcının yanında ne de başka bir yerde hiç bir fotoğrafı ve kimseyi teşhis etmedim. Dosyadaki ifadeleri kabul etmiyorum. Allah şahidimdir bu ifadeler yalandır” diyerek dosyadaki ifadelerini ret etti.

Alınan tanık ifadelerinin ardından Avukatlar savunma yapmadan önce iddia makamı Eşbaşkan Sarı için verdiği mütalaasında Sarı’nın tutukluluğunun devamını talep etti.

‘BİR ŞEY YAPTIĞI İÇİN DEĞİL BİR ŞEY OLDUĞU İÇİN TUTUKLANDI’

Ardından avukatların savunmalarına geçildi. Eşbaşkan Sarı’nın avukatları dosyada suç sayılabilecek hiçbir şeyin olmadığını belirterek, “Bu dosya siyasi bir dosyadır. Kayyum atanmasını meşrulaştırma amaçlı yapılan bir operasyondur. Verilen mütalaayı kabul etmiyoruz. Daha önce gizli tanık olarak belirtilen şahıs daha sonra dosyadan çıkarılmış dosyada gizli tanık yaratma işi var. Bu konuda kolluk hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Dosyada ki delillerin durumu gayri hukuki olup örgüt üyeliği suç isnadına konu edilemeyecektir. Müvekkilimiz bir şey yaptığı için değil bir şey olduğu için tutuklu bulunmaktadır. Müvekkilimiz entelektüel bir kişiliktir ve bir haber sitesinde 900 yazısı olmasına karşın dosyada 6 yazısı konulmuş ve bu konulan yazılardan da 5 tanesi aynıdır ve anlaşılıyor ki kolluk okumadan google’da arama yapılarak dosyayı hazırlamış. Müvekkilimizin bir yazısında IŞİD’i eleştirmesi de suça konu edilmiştir. Dosyanın tamamı göz önünde tutularak müvekkilimizin örgüt üyeliği değil zorlamalarla ancak örgüt propagandası suçu isnat edilebilir, bu da tutuklama gerekçesi olamaz. Bu yüzden müvekkilimizin tahliyesini talep ediyoruz” dedi.

DURUŞMA BİR AY ERTELENDİ

Mahkeme heyeti verilen aranın ardından bir hakimin şerh düşmesine karşı Sarı’nın tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı 9 Mart 2020 tarihine erteledi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum